Историјски пословни корак за Оптима Групу и Рафинерију нафте Брод

Г.С.
Историјски пословни корак за Оптима Групу и Рафинерију нафте Брод

Први танкер битумена који је икад упловио у Јадранско море стигао је из Италије у луку у Сплиту бродом Ивер Беаутy.

Испоручена је прва количина од 5.200 тона битумена и ово је први пут да се оваква једна испорука врши на Јадранском мору, за чије потребе је Оптима Група заједно са партнером и стручњацима из Рафинерије нафте Брод и луке Сплит набавила и инсталирала опрему за директан претовар битумена из танкера у аутоцистерне.

Ријеч је о најсавременијој опреми у југоисточној Европи и шире која има могућност да директно подиже из танкера битумен са температуре од 160 степени и да га натовара у аутоцистерне. Опрема је инсталирана и дугорочно ће се налазити у луци Сплит и у наредном периоду ово је једино мјесто са којег ће се са мора снабдијевати тржиште битуменом. Од престанка рада Рафинерије нафте Брод  на тржишту се створио одређени дефицит битумена који смо ми овим путем успјели да затворимо. Имамо стабилно снабдијевање, производ је европског поријекла и овим ћемо одговорити на све захтјеве тржишта – истакао је Александар Иванковић, комерцијални директор Оптима Групе.

Оптима Група направила је велики пословни корак у времену отежаног  снабдијевања робе обезбиједивши  5.200 тона битумена, чија употреба је неопходна у изради саобраћајне инфраструктуре. Први пут у историји нафтне индустрије, танкер дужине 110 метара и ширине 18 метара, који носи терет до 6.000 тона упловио је у луку Сплит. За истовар и отпрему укупне количине потребно је 210 аутоцистерни.

Отпрема се врши на 4 тржишта, БиХ, Црне Горе, Хрватске и Словеније, гдје ће количина  од 5.200 тона битумена бити транспортовано за 7 дана. Одатле ће овај нафтни дериварт бити диситрибуисан на наше и тржишта региона и  Европске Уније . За двадесет дана стиже нови танкер са новом количином битумена, а посљедња испорука за ову годину планирана  је у децембру.

Битумен  је смола на бази нафте, која представља основни хидроизолатор пословних објеката, стамбених зграда и саобраћајне инфраструктуре. Тачка топљења битумена је 140-160 степени и да би се довео у течно стање погодно за употребу, неопходно је да се загрије како би се претворио у смолу која се може премазивати по површини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана