Инвеститори стопирали станоградњу

Милијана Латиновић
Инвеститори стопирали станоградњу

БАЊАЛУКА - Енормно поскупљење и несташица репроматеријала, те сукоб у Украјини довели су домаћи грађевински сектор у никад тежи положај због чега су многи зауставили станоградњу.

Потврђује то и статистика, а према најновијим подацима Републичког завода за статистику у првом тромјесечју ове године у односу на исти период лани забиљежен је пад производње од шест процената у сектору високоградње.

Директор и власник предузећа “Јокић Инвест” из Зворника Иво Јокић рекао је за “Глас Српске” да су многи инвеститори зауставили инвестиције због страха од нових поскупљења и ситуације у Украјини.

- Завршавамо објекте који су већ раније уговорени, неке смо морали зауставити док не видимо шта ће се дешавати у наредном периоду. Са Владом Српске покушавамо да постигнемо договор у вези са примјеном клизне скале за државне пројекте у којима учествујемо, а када је ријеч о станоградњи многи су стали и чекају расплет ситуације у погледу цијена грађевинског материјала - рекао је Јокић.

Додао је да без обзира на сва ова дешавања, цијена квадрата неће пасти, напротив, очекује се даљи раст.

- Скок цијена грађевинског материјала доводи до новог поскупљења квадрата за око десет одсто у наредном периоду. Неких грађевинских материјала попут камене вуне нема никако на тржишту, тешко је купити арматуру, буквално се добијају понуде данас за данас - истакао је Јокић, нагласивши да је грађевинарство у никад горој ситуацији.

Подсјетио је да је челичана у Украјини била један од највећих снабдјевача, а с обзиром да је уништена, понуде које добијају важе свега 24 часа.

Да је ситуација тешка потврђују и у предузећу “Марковић инвест” гдје кажу да се до појединих материјала не може доћи.

- Много се чека и докле ћемо овако не знам. У згради коју смо завршили све станове смо продали, сад ћемо мало стати да видимо каква ће бити ситуација. Немогуће је направити калкулацију јер све поскупљује из дана у дан. Сви добављачи траже аванс 100 одсто, па кад испоруче материјале ако је поскупјело доплати им се - кажу у овом предузећу.

Иако ситуација није нимало сјајна посла и даље имају у предузећу “МБ Модул” из Приједора, а директор тог предузећа Милан Мамлић каже за “Глас” да се траже станови од 45 квадрата иако је квадрат у том граду отишао на 2.500 КМ.

- Нема материјала који није поскупио, а добављачи најављују да ће средином маја цијене порасти за још десетак процената. Килограм жељеза лани је коштао 0,90 КМ, сада кошта 2,69 КМ, килограм ексера плаћали смо 1,60, сада је 2,70 марака. Термоизолациони материјали су поскупјели због енормног раста цијена енергената -  рекао је Мамлић.

Грађа

Милан Мамлић је рекао да и не чуди толико што су поскупјели материјали из увоза, али наглашава да је поскупјела и сировина која се производи код нас.

- Дрвена грађа је коштала 250 марака по кубику, сада је 550 КМ. Цијена је толика јер је потражња у иностранству порасла и с обзиром на то да могу да извезу сву грађу подигли су цијене и за нас, ко издржи, издржи - рекао је Мамлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана