Инвеститоре “лове” брзином и олакшицама

Милијана Латиновић
Инвеститоре “лове” брзином и олакшицама

БАЊАЛУКА - Јачи развој, већи прилив инвестиција из иностранства и нова радна мјеста само су неке од предности које општинама и градовима у Српској доноси сертификат о повољном пословном окружењу, а који је, са друге стране, улагачима показатељ ефикасне локалне администрације и повољне инвестиционе климе.

Према подацима Привредне коморе РС, која је Технички секретаријат за спровођење програма сертификације у Српској, БФЦ СЕЕ имају Бањалука, Бијељина, Приједор, Градишка, Теслић, Нови Град, Брод, Прњавор, Лакташи, Добој, Зворник и Котор Варош. Општине које се укључе у програм стичу могућност да се позиционирају у односу на најнапредније локалне самоуправе у југоисточној Европи и обезбиједе значајну подршку националних и међународних институција и донатора.

Потврђују то и у Лакташима, нагласивши да локална администрација на експедитиван, транспарентан и ефикасан начин рјешава сва питања у вези са улагањима у привреду.

- То се прије свега односи на обезбјеђење регулационих планова, издавање локацијских услова и грађевинских дозвола. Препознати смо као једна од најефикаснијих локалних заједница. Неколико наших компанија добило је међународна донаторска средства искључиво зато што послују на подручју Лакташа, општине са повољним пословним окружењем - рекао је начелник те општине Мирослав Бојић. Нагласио је да је за унапређење привреде кључно формирање пословних зона у Лакташима, гдје окосницу привредног развоја чине метална индустрија, пољопривреда и једним дијелом дрвопрерађивачка индустрија.

Да инвеститори радије бирају локалне заједнице које имају сертификат о повољном пословном окружењу потврђује и градоначелник Приједора Далибор Павловић.

- То је потврда да је град спреман да изађе у сусрет инвеститору и олакша процес покретања производње. Дрвопрерада, метална индустрија и рударство чине окосницу развоја наше привреде. Највише инвеститора је из Њемачке и Словеније, а у току су преговори и са једним инвеститором из Италије који планира купити 40.000 квадрата земљишта и запослити око 200 радника - рекао је Павловић. Додао је да је сертификат само потврдио да је градска администрација на добром путу када је основала радну групу за инвестиције која се састаје у року од 24 часа када потенцијални инвеститор изрази жељу за улагањем на подручју тог града.

Први човјек Котор Вароша Зденко Сакан рекао је за “Глас Српске” да је у Котор Варошу 5.500 запослених, од чега чак 3.000 у кожарско-прерађивачкој индустрији.

- Осим обућарског сектора, у нашој општини успјешно послују и двије фабрике из области машинске индустрије, свјетског ранга, те дрвна индустрија и грађевинска предузећа. Осим тога, ту је и фабрика за производњу најлон чарапа која покрива тржиште БиХ - рекао је Сакан, додавши да је недостатак радне снаге и земљишта у власништву општине кочница на путу још већег привредног развоја.

Модрича

У процес сертификације локалних самоуправа са повољним пословним окружењем БФЦ СЕЕ ушла је и Модрича. Пред овом општином је испуњавање захтјева стандарда кроз десет критеријума и више од 60 поткритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана