Институције не смију потпиривати одлив радника

Анита Јанковић Речевић
Институције не смију потпиривати одлив радника

БАЊАЛУКА - Пословна заједница Републике Српске и ФБиХ сматрају да се хитно мора стати у крај вишегодишњој пракси организовања сајмова и семинара који за циљ имају регрутовање домаћих радника, те да институције БиХ не смију бити саучесници страних послодаваца који одводе кадар.

Тржиште рада у БиХ већ неколико година је суочено са хроничним недостатком кадра. Готово да нема дјелатности коју не мучи тај проблем, почевши од услужних до индустријских грана.

Ситуацију додатно погоршавају сајмови за запошљавање које готово сваке године у градовима БиХ организују послодавци из западне Европе.

Ове јесени Амбасада Словеније и Завод за запошљавање Словеније организују семинаре под називом “Живот и рад у Словенији”, а циљ тог догађаја је да омогући словеначким послодавцима да се директно упознају са потенцијалним кандидатима за посао, те да се заинтересовани радници упознају са правима и обавезама из радног законодавства у складу са закљученим Споразумом о запошљавању радника из БиХ у Словенији.

Планирано је да семинар 25. септембра буде одржан у Сарајеву, дан касније у Зеници, а у Бањалуци 27. септембра у хотелу “Босна”. 

Информација о термину одржавања семинара објављена је на сајту Агенције за рад и запошљавање БиХ, као и најава за још један интервју са кандидатима у оквиру пројекта “Трипл вин” кроз који се годинама врши запошљавање медицинара у Њемачкој, а на основу споразума двију земаља.

Предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас” да свако има право да бира гдје ће радити и живјети, али да институције БиХ не треба да помажу у исељавању, поготово у моменту када је одлив становништва прешао све могуће границе и оставио домаћу привреду без радника.

- Нису нам проблем Словенци који долазе, имају право да регрутују кога хоће, већ наша Агенција за запошљавање која им помаже у тој намјери. То је озбиљан проблем и Унија планира да заједно са колегама из ФБиХ предузме одређене активности, односно да Агенцији и Савјету министара БиХ укаже на ту проблематику и непотребне ствари које се раде. Овим питањем треба да се позабаве и домаћи политичари, као и цјелокупно друштво које се превише слободно односи према одласку грађана - рекао је Тривић.

Да се пракса регрутовања радника уз помоћ домаћих институција хитно мора престати, сматра и предсједник Удружења послодаваца у ФБиХ Аднан Смаилбеговић.

- Кад имате билатерални споразум са неком земљом, радници могу ићи у оба смјера, а код нас је проблем што се иде искључиво у једном, оном ка напуштању БиХ. Таква пракса мора престати, прошло је вријеме када смо имали вишка радника и када је сваки ино-послодавац био добродошао. Тим сајмовима запошљавања као да нам улазе у џеп. Суочавамо се с проблемом за који морамо наћи брзо и квалитетно рјешење да бисмо опстали - рекао је Смаилбеговић за “Глас” и додао да у ФБиХ највише радника недостаје грађевинским предузећима, индустрији и услужним дјелатностима.

Директор Фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић каже да овој компанији фали кадра на сваком радном мјесту.

- Посматрајући структуру запослених, велики број наших радника је пред прагом за пензију. Због мањка људи свима нудимо могућност да остају и раде. Није коректно и примјерено да страни послодавци овдје долазе, лобирају и узимају раднике које смо ми одшколовали и обучили. Наравно да ти људи овдје организују сајмове запошљавања јер имају сагласност, тиме сами радимо на штету своје привреде - рекао је Пазуревић.

Споразум

Аднан Смаилбеговић каже да би БиХ требало да склопи споразум о запошљавању са државама из којих би могла довући радну снагу.

- То су, на примјер, Бангладеш, Непал и Пакистан. Мора се више разговарати о либерализацији запошљавања странаца - додао је Смаилбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана