Име стратешког партнера “Орла” до почетка септембра

Љиљана Алексић
Име стратешког партнера “Орла” до почетка септембра

Бијељина - Име стратешког партнера акционарског друштва за производњу и ремонт “Орао” из Бијељине требало би да буде познато најкасније почетком септембра.

Речено је то у петак након састанка министра привреде и предузетништва РС Вјекослава Петричевића са руководством “Орла”, гдје је истакнуто да ово бијељинско предузеће има капацитете који су веома значајни за Српску и регион.

- Писмо премијера Републике Српске Радована Вишковића у вези са питањем стратешког партнера предсједнику Србије Александру Вучићу је послато и очекујемо ових дана одговор. У току су и преговори са руском компанијом “Роштек”, а састанак са представницима те компаније требало би да буде одржан крајем августа у Бањалуци - рекао је Петричевић.

Он је подсјетио да је на Сајму војног наоружања у Београду, који је одржан крајем прошлог мјесеца, Српска имала свој штанд, на којем је производе представило 13 привредних субјеката, међу којима и “Орао”.

- Упознат сам са капацитетима и производима “Орла”. Сагледали смо будуће активности које су већ уговорене, а разговарали смо и о проширењу услуга које би могле бити реализоване посредством Министарства одбране Србије - истакао је Петричевић.

Вршилац дужности директора “Орла” Биљана Марковић захвалила је министру на интересовању за пословање ове компаније.

- Након што смо се представили на сајму у Београду интензивно се тражи рјешење дугорочног статуса “Орла” - навела је Марковићева.

Она је истакла да је “Орао” специфичан капацитет, веома риједак не само у Српској него и шире.

- Највише радника овдје је са простора сарајевско-романијске регије, који су након рата дошли у Бијељину и намјеравају да остану. Њима се мора обезбиједити будућност и посао - рекла је Марковићева и нагласила да је базна дјелатност “Орла” ремонт, производња резервних дијелова специјалних алата и галванско-хемијска заштита.

”Елвако”

Вјекослав Петричевић посјетио је у петак и бијељинско металопрерађивачко предузеће “Елвако МетПро”, које извози 90 одсто производа. Истакао је да њихов успјешан рад отвара простор за проширење дјелатности и ново запошљавање.

- Значајно је истаћи да компанија планира нови производ који чека да добије сертификат, имају одређене проблеме у добијању радних дозвола у Њемачкој и обећали смо да ћемо на том плану радити да би што прије могли да заврше своје пројекте - рекао је Петричевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана