И привреда се узда у вакцину

Милијана Латиновић
И привреда се узда у вакцину

БАЊАЛУКА - Санирање посљедица пандемије вируса корона обиљежиће и почетак нове године, а економисти и привредници уздају се да ће почетком вакцинације здравствена криза бити стављена под контролу, чиме би и привреда добила шансу за опоравак и даљи развој.

Година коју испраћамо у великој мјери утицала је на пословне активности и нанијела велику штету домаћој привреди. Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да скоро да не постоји предузеће у Српској које није претрпјело или још трпи штете.

- Подаци о привредним кретањима у посљедњих неколико мјесеци охрабрују, јер биљежимо благе помаке у односу на исти период 2019. године. Нажалост, то неће бити довољно да годину завршимо са позитивним показатељима и да санирамо штете настале првенствено у првим мјесецима пандемије - рекао је Благојевић.

Додао је, да се уз квалитетне и конкретне мјере на унапређењу услова пословања и реализацији захтјева које је Привредна комора доставила за Програм економских реформи, може очекивати да ћемо брже изаћи из проблема у којима се налазимо.

- Пандемија нас је научила да је врло незахвално износити било какве прогнозе. Веома је важно да, између осталог, обезбиједимо средства за значајна улагања у нове технологије и јачање конкурентности, јер на тај начин ћемо много лакше санирати штете у привреди - рекао је Благојевић.

Извршни директор Удружења економиста РС “СЊОТ” Саша Грабовац рекао је за “Глас Српске” да је корона изазвала до сада незамисливе посљедице по економију.

- Нажалост сигурно и у првој половини наредне године можемо очекивати веома тешку ситуацију, како у свјетској економији, тако и код нас. Надамо се да ће са почетком вакцинације здравствена криза бити стављена под контролу што би онда омогућило да се и економија врати у нормалу да би могла да достиже ниво развоја који смо имали у 2019. године - рекао је Грабовац.

Да је година коју испраћамо била тешка и збуњујућа став је и предсједника Уније удружења послодаваца РС Саше Тривића који је рекао да су послодавци у Српској ипак прошли боље него што су очекивали.

- Имамо пад од пет до седам одсто на годишњем нивоу, што значи да је највећи број послодаваца преживио, а идућа година биће изазовна у смислу обезбјеђивања тржишта, средстава и радне снаге, вјероватно не много лакша од ове, али извјеснија - поручио је Тривић.

Нове технологије

Владимир Благојевић је рекао да је приједлог Привредне коморе да се у наредном трогодишњем периоду у буџету за улагање у нове технологије годишње издвоји 100 милиона КМ, као грант привреди, што би представљало 30 до 40 одсто учешћа у пројекту, док би остатак обезбјеђивали корисници из властитих средстава.

- На тај начин генерисала би се нова улагања привредних друштава, што би на крају износило око милијарду марака и тако у значајној мјери побољшали конкурентност - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана