И хљеб ће нам мијесити Индијци и Турци

Илијана Латиновић
И хљеб ће нам мијесити Индијци и Турци

БАЊАЛУКА - Хљеб и пецива, еспресо, али и одјећу и обућу у Републици Српској ускоро би могли припремати радници из Турске, Индије и Бангладеша, јер иако подаци показују да су на бироима на крају априла ове године била 69.684 лица, послодавци тврде да незапослених више нема.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да су са представницима Завода за запошљавање РС обишли послодавце који су позивали раднике са бироа и утврдили да заправо у Српској реално више нема незапослених.

- Никоме није јасно зашто су поједини пријављени на бироу када је евидентно да не траже посао. Оног тренутка када је Завод расписао конкурс за подршку при запошљавању, напрасно се на биро пријавило скоро 5.000 људи, који су очигледно планирали да тако узму новац - рекао је Тривић. Додао је да су у прва четири мјесеца ове године потрошене све радне дозволе за странце које нису искоришћене лани, те да су послодавци затражили од Владе да се повећа број радних дозвола.

- Радници из Турске већ раде на градилиштима, ускоро ће тако бити у свим браншама. Увозићемо раднике из Турске, Индије и Бангладеша, те бар тако и даље уплаћивати порезе и доприносе у нашој земљи - рекао је Тривић.

Са истим проблемима суочавају се и послодавци у другим браншама. Директор и власник фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић, који у погонима у Дервенти и Прњавору запошљава стотине радника, каже да прилику пружају и неквалификованима, али да се нико не пријављује за посао.

- Могли бисмо запослити још бар 200 радника. Нисмо смјели да прихватимо понуду  иностраног партнера јер немамо довољно радника. То вам је наша реалност - казао је Пазуревић.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је да ни угоститељи немају избора, те да су спремни да запосле и оне без искуства.

- Научићемо га да ради, само да хоће, међутим, многи који су на бироу на евиденцији су из неких других разлога и не траже посао, нити се пријављују на огласе. У свим гранама, а посебно у угоститељству, огромна је потражња за радном снагом. Нема шансе у Бањалуци сада пронаћи конобара са искуством или кувара без посла - истакао је Татић.

Упозорио је да ће се многи угоститељски објекти затворити јер за мјесец, два неће имати ко да ради или ће и угоститељски сектор, баш као и грађевински, бити принуђен да увози раднике из Турске и других земаља.

На списковима незапослених у Српској сваки пети је без квалификације, а директор Агенције за посредовање при запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић рекао је за “Глас” да неквалификовани у старту имају више проблема да се запосле него они са дипломом.

- Чињеница да су без квалификације показује да су били незаинтересовани за образовање, а никад бољу прилику нису имали да дођу до запослења. Већина послова која се нуди тиче се нископрофитних индустрија, па ту ни зараде нису високе - казао је Вукајловић.

Структура

Према подацима Завода за запошљавање РС, на крају априла ове године на евиденцији је било за 13 одсто мање људи у односу на исти период лани, када је било евидентирано 80.129 незапослених.

Према њиховим подацима, на крају априла ове године, од укупног броја незапослених, њих 13.407 нису имали никакве квалификације.

- Највише је пријављено лица са средњом стручном спремом, њих 22.310. У оквиру поменутог степена највише је економских техничара, машинских техничара, те матураната гимназије - навели су у Заводу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана