ХПК “Драксенић” у стечају и ове године на услузи ратарима: Сушара спремна за прве тоне кукуруза

Милијана Латиновић
ХПК “Драксенић” у стечају и ове године на услузи ратарима: Сушара спремна за прве тоне кукуруза

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Ратари из Козарске Дубице моћи ће од идућег мјесеца да складиште и осуше кукуруз у сушарама Хемијске прераде кукуруза (ХПК) “Драксенић” чиме ће бити обезбијеђен новац за измиривање трошкова стечаја који траје већ годину и исплату плата запосленима.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Драксенића” Војо Павичић подсјетивши да је у складиштима и сушарама овог предузећа лани осушено 12.000 тона кукуруза, 1.100 тона пшенице и око 250 тона соје.

- Приводимо крају сушење пшенице и соје, а почетком октобра очекујемо и прве количине кукуруза. Складиште и сушара су спремни. Лани смо те услуге наплаћивали 32 марке по тони, а ове године вјероватно ће тај износ бити нешто већи имајући у виду поскупљење енергената. Вјерујем да ћемо до половине наредне седмице утврдити тачну цијену - рекао је Павичић.

Ово предузеће отишло је у стечај у септембру прошле године, а Павичић истиче да према одлуци Скупштине повјерилаца стечај треба да иде у смјеру проналаска инвеститора и поновног покретања производње.

- У току је поступак рјешавања имовинско-правних односа, а то је предуслов да би била донесена одлука о продаји. Увјерен сам да ћемо то завршити у наредних мјесец дана и да ће онда Одбор повјерилаца изаћи са конкретним подацима у вези са продајом ХПК “Драксенић” - рекао је Павичић.

Додао је да је незахвално излазити сада са било каквом цијеном и нагласио да заинтересованих за ово предузеће има, али да ће се тек када буде утврђена цијена и модел продаје знати да ли и колико има потенцијалних инвеститора. Појашњава да је могуће да се продаје “Драксенић” као правно лице или да се продаје имовина предузећа.

Павичић подсјећа да фирма дугује око 15 милиона марака те да нису измирени дугови ни према радницима.

Предузеће ХПК “Драксенић” основано је 1981. године. Основна дјелатност фирме била је прерада кукуруза у скроб и скробне деривате. “Драксенић” је доскора био једина фабрика на простору бивше Југославије која производи високофруктозни сируп. Такође, фирма је сарађивала с бројним произвођачима кукуруза са подручја Козарске Дубице.

  Радници

У вријеме покретања стечаја у “Драксенићу” је било запослено око 140 радника. Према ријечима стечајног управника Воје Павичића, тренутно је у предузећу 25 запослених који су ангажовани да обезбјеђују имовину, одржавају механизацију и раде у сушарама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана