Хемофарм обиљежава 60. рођендан

ГС
Хемофарм данас обиљежава 60 година константног раста, бројних пословних успјеха и сталног обарања сопствених рекорд
Foto: ГС | Хемофарм данас обиљежава 60 година константног раста, бројних пословних успјеха и сталног обарања сопствених рекорд

ВРШАЦ - Хемофарм, водећа фармацеутска компанија у региону, данас обиљежава 60 година константног раста, бројних пословних успјеха и сталног обарања сопствених рекорда. Од малог погона који је 1. јуна 1960. настао у Вршцу, Хемофарм је данас лидер у региону и компанија која послује глобално, на три континента и у 36 земаља у свијету.

На својим почецима те 1960. Хемофарм је имао 30 радника, а данас запошљава око 3.500 људи. Од Аминопирина, првог лијека који се производио у погонима Хемофарма, претече данашњег Мидола 100, до данас када се у портфолију ове компаније налази око 400 производа у различитим формама и дозама, деценије рада посвећене су развоју квалитетних, ефикасних и финансијски доступних лијекова.

Компанија је из године у годину унапређивала сопствено пословање, а прошлу 2019. завршила је чак са троструким рекордом: у обиму производње (5,7 милијарди таблета и других форми лијекова које су настале у погонима Хемофарма), у величини производног портфолија и у продаји. У овој јубиларној години очекује нови производни рекорд од око седам милијарди таблета, капсула и других форми.

„Поносан сам на чињеницу да је Хемофарм стално напредовао, из године у годину био додатно бољи и да у нашој пословној историји није било осцилација или падова, већ само нових рекорда. Наш успјех настао је из споја домаће памети и најмодерније њемачке технологије што је резултирало лијековима који су свјетског квалитета. Пацијенти и здравље грађана наш су приоритет и из тог разлога смо развили најширу палету лијекова на овим просторима, а превенцију болести ставили у фокус наших активности", каже поводом јубилеја генерални директор Хемофарма др Роналд Зелигер и додаје да се значај ове компаније огледа у томе што доприноси бољем здрављу грађана, али и економском здрављу земље.

Хемофарм је не само лидер у Србији, већ и у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Осим позиције бр. 1 у овим земљама, Хемофарм Бањалука и Хемомонт у Подгорици прошле године су остварили и највећу производњу од свог оснивања. „Од 2003. када је отворена фабрика чврстих форми у Бањалуци, Хемофарм је за врло кратко време прешао пут до лидера на тржишту лијекова у БиХ. Такође, успоставили смо јединствен систем квалитета на производним локацијама Хемофарма у Србији, БиХ и Црној Гори, што је потврда да размјена знања и добрих пракси не познаје границе", истиче генерални директор Хемофарма.

Од 2006. године Хемофарм је дио Штада групе, једне од водећих фармацеутских компанија у Европи, која је од тада до данас у модернизацију погона, опрему и нова постројења инвестирала више од 300 милиона еура. 

Осим успјешног пословања, важна одлика Хемофарма у претходних 60 година било је континуирано помагање заједници. Компанија сваке године донира медицинску опрему и лијкове болницама, док образовне, културне и друге организације помаже финансијски или кроз стручну подршку. Своју помоћ другима спроводи и кроз Хемофарм фондацију која је до сада донирала помоћ и реализовала активности у вриједности од чак 13 милиона еура.

 

За 10 година дуплирани и триплирани резултати у производњи

Само током последњих 10 година, Хемофарм је дуплирао свој обим производње у паковањима, а три пута увећао у броју таблета и у комплексности. Примјера ради, 2010. године у његовим погонима настало је 150 милиона паковања односно 2,3 милијарде таблета и других форми и 916 различитих производа. Ову годину компанија ће завршити са више од 300 милиона паковања, седам милијарди таблета и других форми и више од 3.000 различитих производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана