Грантови модернизују производњу

Данијела Бајић
Грантови модернизују производњу

БАЊАЛУКА - Привредници у Српској и БиХ имају прилику да обезбиједе савремене машине и унаприједе производњу захваљујући бесповратним средствима Европске уније, која се додјељују у оквиру пројекта ЕУ4Бизнис.

Јавни позив за достављање приједлога пројеката за побољшање иновативних капацитета микро, малих и средњих предузећа (ММСП), према којем привредници по пројекту могу добити и до 100.000 евра отворен је до 3. фебруара, а идеје које ће бити финансијски подржане морају се односити на металопрерађивачку и машинску индустрију и дрвопрераду. 

Предузећима је на располагању фонд од 1,5 милиона евра бесповратних средстава које могу уложити у развој производа, односно услуга кроз нове приступе у предпродукцији, производњи и постпродукцији, на примјер, кроз употребу опреме на вишем технолошком нивоу, увођење стандарда и сертификацију, дигитализацију и увођење е-пословања, обуку менаџмента и особља.

- Резултати ће се мјерити са повећањем броја нових радних мјеста, с посебним нагласком на жене и младе, повећањем извоза и повећањем броја иновација код подржаних ММСП - наведено је у позиву. 

Привредници из Српске у овом позиву виде шансу за унапређење производње, наводећи да им је свака помоћ добродошла.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић истакао је за “Глас Српске”  да сваку прилику треба искористити, нарочито када је ријеч о бесповратним средствима.

- Био бих срећан када бих као привредник дочекао вријеме да нам не треба нека подршка са стране да нормално функционишемо.

Нажалост, амбијент у којем тренутно послујемо на климавим је ногама, па нам овакви грантови дају вјетар у леђа - казао је Пазуревић, нагласивши да је домаћој привреди највећи проблем недостатак стручног кадра.

Ову прилику поздравио је и предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакавши да је свака финансијска помоћ значајна. 

- Привредници се пријављују на све могуће позиве. Међутим, нема више таквих подстицаја, као што је то некад било, тако да ову прилику не треба пропустити - рекао је Тривић. 

Власник дервентске фабрике “Металац МБМ” Слободан Голуб каже да ће искористити ову прилику за набавку још једног робота за заваривање.

- Већ имамо двије такве машине и новац из овог гранта уколико га добијемо искористили би за куповину трећег робота - рекао је Голуб.

У склопу пројекта ЕУ4Бизнис укупно десет милиона евра бесповратних средстава намијењено је јачању економског раста и отварању нових радних мјеста у БиХ, развојем конкурентности и иновација у одабраним секторима.

Укупна вриједност пројекта износи 16,1 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (1,1 милион евра). ЕУ4Бизнис заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. године до марта 2022. године.
 

ИНФОРМАЦИЈЕ

Како аплицирати за средства заинтересирани привредници моћи ће се упознати на информативним сесијама које ће бити одржане широм БиХ. 

Власници предузећа у бањалучкој регији могу данас од 11 часова у хотелу Јелена да добију све потребне информације, док ће исту прилику Требињци имати у уторак у хотелу “Леотар”.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана