Грађевинци пријете обуставом градње

Анита Јанковић Речевић
Грађевинци пријете обуставом градње

БАЊАЛУКА - Реализација на стотине покренутих јавних инвестиција у Српској могла би бити обустављена уколико републичке власти под хитно не реагују на вишемјесечне вапаје грађевинаца, који траже да се у тендере уврсти одредба о промјени цијена јер због константног поскупљења репроматеријала нису у могућности завршити радове по раније уговореним цифрама.

Директор и власник предузећа “Јокић Инвест” из Зворника Иво Јокић каже да су Влада РС и Министарство за просторно уређење грађевинарство и екологију РС упознати са проблемима и штетом коју трпи грађевински сектор али да за сада, нажалост, нема позитивне реакције. 

Наводи да су од ресорног министарства добили обећање да ће формирати интерресорну радну групу која треба радити на измјени прописа према којима би се у уговоре о тендерима уврстила одредба о ревизији цијена.  

- Влада је чак донијела одлуку о формирању тог радног тијела, међутим од тада је прошло више од мјесец и ништа није урађено. Имамо план да се у наредним данима у име Уније удружења послодаваца РС и Привредне коморе РС поново обратимо Влади за захтјевом за хитно реаговање - прича Јокић за “Глас” и подсјећа да су од поменутог министарства затражили да се у тендере уграђује клизна скала, односно да се цијене нивелишу на крају сваког мјесеца на основу података Републичког завода за статистику.

Јокић истиче да су поједине грађевинске фирме већ смањиле обим радова на пројектима чији су наручиоци јавне институције, предузећа или локалне заједнице, те да планирају на суду затражити раскид уговора и доношење привремене мјере отпуста у извођењу радова до окончања поступка.    

- Уколико се Влада РС и овај пут оглуши о наше захтјеве вјероватно ће доћи до масовне обуставе радова. У питању је на стотине пројеката који се тренутно изводе. Штете које трпимо су огромне, огледају се у губицима, а о заради, чак ни минималној не можемо говорити - додаје Јокић. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас” да се са немогућношћу реализације уговорених обавеза, усљед таласа поскупљења, не сусреће само грађевински сектор, већ и друга предузећа која су везана за јавне набавке.

- Ситуација у којој се налазимо представља већи проблем Влади РС, него грађевинцима. Постојећи прописи нису предвиђени за оволики степен инфлације и уколико се ускоро не промијене бићемо у ситуацију да се не могу спроводити јавне набавке или ће судови бити затрпани тужбама грађевинаца који ће до свог новца доћи на суду ако не уз договор и измјену прописа - рекао је Тривић.

За грађевинске радове које финансира јавно предузеће, локална самоуправа, институције Српске или БиХ, спроводе се тендери за избор најповољнијих извођача у складу са Законом о јавним набавкама БиХ у којем стоји да се цијена наведена у најповољнијој понуди, као и услови утврђени у тендерској документацији не могу мијењати, осим ако то није наведено одредбом о промјењивости цијена у тендерској документацији, када се и та одредба уноси у уговор о јавној набавци.

Закон о облигацијама

Проблеми до којих је дошло у грађевинарству могли би се превазићи према прописима Закона о облигационим односима који уређује међусобна права и обавезе учесника у грађењу, а који даје могућност повећања уговорене цијене у зависности од повећања цијене елемената. Овај закон дефинише опције за уговарање цијене по јединици мјере или у укупном износу за објекат, а дефинисани су и услови под којима може доћи до измјена повећања уговорене цијене.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана