Грађанима враћено 12,3 милиона КМ

Милијана Латиновић
Грађанима враћено 12,3 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Становницима Републике Српске лани се у новчанике слило 12,3 милиона марака по основу поврата пореза, односно пореске картице и то највише на име издржаваних чланова породице.

Према подацима Пореске управе РС у 2022. години било је активно 61.800 одобрених пореских картица, односно извода за умањење пореске основице, док је укупан износ умањења пореске основице по тим картицама износио 219,5 милиона КМ.

- Од тог износа, а у зависности од основа за умањење пореске основице пореза на доходак, извршен је поврат пореза у износу 12,3 милиона КМ, што представља новац који је враћен пореским обвезницима - навели су за “Глас Српске” у Пореској управи.

Појашњавају да порески обвезници у Српској, који остварују доходак од личних примања имају право на умањење пореске основице пореза на доходак на мјесечном нивоу, по четири основа, и то ако су корисници стамбеног кредита за куповину или изградњу прве некретнине, затим уколико имају издржаване чланове породице, уплаћују премију животног осигурања или ако уплаћују допринос за добровољно пензијско осигурање.

Бањалучанка Маријана Б. каже да поврат пореза добија за издржавање дјеце.

- За двоје дјеце имам 30 марака мјесечно. Није то неки значајан износ, али у овој инфлацији свака марка нам је важна. Надам се да ће надлежни мијењати законске прописе у правцу повећања износа новца који породице добијају по овом основу - казала је ова Бањалучанка. 

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас” да се порез прикупља за потребе јавних служби или сервиса грађана, при чему би све мимо тога требало на неки начин и да се врати грађанима.

- Код нас није у довољној мјери развијен систем субвенција и враћања пореза како би се олакшао живот, посебно социјално угроженим категоријама становништва. Прикупљена средства по основу пореза треба да задовоље основне потребе функционисања јавног сектора, а све преко тога мора да се врати грађанима. Тај износ, који је у прошлој години враћен грађанима, је хвале вриједан, јер остајемо без радне снаге и ако нема никакве стимулације за грађане да купе свој први стан, доћи ћемо у ситуацију да изгубимо и ово мало радника који су још ту - истакао је Павловић.

У Пореској управи РС наводе да грађани који испуњавају услове за поврат пореза по неком од четири основа, Пореској управи подносе захтјев за издавање пореске картице, образац 1001.

Овај образац, обвезници могу поднијети и електронски путем услуге “е-захтјеви” која је доступна на интернет страници ове управе.

Уз захтјев је потребно доставити документацију којом се доказује право на поврат пореза, односно умањење пореске основице, отплатни план кредита, родни лист, вјенчани лист, уговор са друштвом за осигурање.

Промјене

Порески обвезници у Српској, који остварују право на поврат пореза по основу плаћених камата на стамбени кредит, као и они код којих је у току године дошло до промјене у обиму права на поврат пореза, треба да најкасније до 31. децембра поднесу захтјев за издавање пореске картице за наредну годину.

Под промјеном у обиму права сматра се губитак или стицање права на поврат пореза по основу издржаваних чланова уже породице, плаћених камата на стамбени кредит и уплата премија животног осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана