Грађани попили 74 милиона килограма кафе

Милијана Латиновић
Грађани попили 74 милиона килограма кафе

БАЊАЛУКА - БиХ је за три године увезла скоро 74 милиона килограма кафе, махом из Бразила, што потврђује да кафа и даље заузима високо мјесто на листи топлих напитака међу становницима ове земље.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за три године на кафу из увоза потрошено је више од 337 милиона марака.

У УИО БиХ наводе да је током 2017. године у БиХ стигло 24,05 милиона килограма кафе,  вриједности 121,85 милиона марака, док је 2018. увезено 24,97 милиона килограма сировине за најпопуларнији топли напитак која је плаћена 112,26 милиона марака.

Подаци УИО БиХ показују да је током прошле године на домаће тржиште стигло 24,94 милиона килограма кафе, вриједности 103,60 милиона марака.

Највише кафе на домаће тржиште у прошлој години стигло је из Бразила, Италије, Индије, Вијетнама и Уганде.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже за “Глас Српске” да је одавно познато да су грађани БиХ велики љубитељи кафе.

- Сматрам да је увезена количина ипак превелика и да само још једном потврђује да је наше друштво потрошачко - рекла је Марићева.

Додала је да многи произвођачи манипулишу са амбалажом и грамажом кафе и тиме додатно збуњују купце.

- На рафовима у маркетима можете купити и кафу од 500 и од 375 грама у идентичном паковању. Многи не обраћају пажњу на то и чак не примијете шта су купили док не донесу кући - рекла је Марићева и апеловала на потрошаче да воде рачуна о роковима трајања, али и о саставу кафе који је исписан на амбалажи. Она тврди да се разне мјешавине продају по цијени чисте квалитетне кафе.

- На појединим паковањима када прочитате видјећете да је свега више у том производу него кафе - рекла је Марићева.

Економисти истичу да је БиХ у самом врху земаља које су на листи највећих потрошача кафе.

- Код нас се одомаћио обичај да најважније послове склапамо у кафанама, а кафа је у свему томе незаобилазан напитак. То потврђује и податак о количини увезене кафе на домаће тржиште и уколико не дође до превеликог одлива становништва из БиХ тај тренд биће настављен и у будућности - рекао је економиста Зоран Павловић.

За прављење многима омиљеног напитка узгајају се двије врсте кафе, арабика и робусто. Кафа арабика доминира на свјетским плантажама и обухвата од 75 до 80 одсто укупне производње. Познаваоци кафе истичу да је основна разлика између ове двије врсте у укусу, односно арабика садржи један и по одсто кофеина, док је робусто готово дупло јача.

Угоститељи

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић каже за “Глас Српске” да је евидентно да је потрошња кафе порасла и у угоститељским објектима.

- Од килограма кафе у угоститељским објектима припремимо око 120 шољица кафе. Колико је кафа значајна за опстанак угоститељства потврђује податак да све више угоститеља отвара кафетерије  - рекао је Татић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана