Грађани на “црни петак” спискали 27,65 милиона КМ

Милијана Латиновић
Грађани на “црни петак” спискали 27,65 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Да потрошачка грозница тресе и Републику Српску потврђује податак према којем су грађани на “црни петак” спискали више од 27 милиона марака.

По узору на западне земље и домаћи трговци су за посљедњи петак у новембру, дан за шопинг и велика снижења, припремили многе занимљиве понуде за све шопингхоличаре, који очигледно нису одољели снижењима, па су пазарили много. 

У Пореској управи РС наводе да је 29. новембра ове године промет преко фискалних каса у малопродаји износио 27,65 милиона марака. 

Предсједница Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да овај податак показује да упркос сиромаштву људи много троше.

- Богати слој грађана очигледно чека “црни петак” и сличне дане за шопинг. Упркос томе што код нас нису тако велика снижења као у иностранству, очигледно је да нас полако обузима шопинг грозница. Податак о милионској потрошњи је заправо одраз жеље и тежње наших грађана да прате свјетске трендове и купују баш на тај дан. Све те рекламе да је нешто снижено маме потрошаче па многи и даље купују стихијски, не водећи рачуна о новцу којим располажу - истакла је Марићева за “Глас Српске”.

Додала је да је сигурно купљено много ствари које и нису пријеко потребне. Марићева истиче да је термин “црног петка” паметно осмишљен као посљедњи петак у новембру када крећу припреме за празнике. 

- Шопингманија која је почела тога дана трајаће све до краја јануара, јер је ово доба слава, новогодишњих и божићних празника - истакла је Марићева и нагласила да трговци сигурно трљају руке јер на “црни петак” продају и оно што можда никада не би продали. 
Економисти истичу да је очигледно да се и у Српској све више усваја амерички концепт понашања и живљења, с обзиром на то да је Америка колијевка “црног петка”.

- Имајући у виду чињеницу да је тога дана или тога викенда све јефтиније, створена је психолошка предиспозиција наших људи да не купе ништа у другом дијелу новембра да би то што им треба купили на “црни петак”. То је разумљиво понашање и купаца и трговаца, који ту рекламну кампању веома вјешто спроводе - рекао је економиста Зоран Павловић, нагласивши да подаци Пореске управе РС показују да је и Српска постала дио глобалне шопингманије. Павловић је додао да купци веома паметно повлаче потезе када је ријеч о акцијским распродајама и снижењима те да на овај начин успијевају да распродају нагомилане залихе у магацинима. 
 

Картице

Муриса Марић је истакла да је 29. новембра сигурно било много прометовања путем картица, кроз текућа мјесечна задужења.

- Засигурно је у том милионском износу који је евидентиран у малопродаји много кредитног задужења и куповине на рате - рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана