Град Бијељина и Аграрни фонд заједно до свеобухватне анализе земљишта

Срна
Foto: Н.Н.

БИЈЕЉИНА- Град Бијељина и Аграрни фонд обезбиједили су око 30.000 КМ за анализу готово 1.000 узорака земљишта на подручју Семберије, а у реализацију овог пројекта биће укључени и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Менаџер града Бијељина Предраг Јовић рекао је, након састанка са представницима ових установа и институција, да ће ова анализа допринијети повећању квантитета и квалитета у оквиру домаће пољопривредне производње.

"Професори и студенти Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, одјељења у Бијељини, урадиће анализу, а узорке ће узимати стручњаци Министарства пољопривреде. Тако ћемо добити детаљне податке о квалитету земљишта, посебно у плавним подручјима крај Дрине и Саве", рекао је Јовић новинарима.

Он је нагласио да је на данашњем састанку договорено и да Пољопривредно добро "Семберија" омогући праксу студентима Пољопривредног факултета у Бијељини.

"Градска управа већ 10 година успјешно сарађује са Пољопривредним факултетом и драго нам је да смо успјели да одговоримо потребама њихових студената. Пољопривредно добро жСемберијаж је у претходном периоду доживјело трансформацију у организационом смислу и свједоци смо његовог процвата. Имају веома квалитетну фарму за производњу млијека, размишљају о поновном покретању производње сјеменског кукуруза и сигурно су један од темеља пољопривреде у Семберији", истакао је Јовић.

Он је подсјетио да је у међувремену изграђена и нова огледна фарма при Пољопривредној школи, што ће допринијети унапређењу наставе у области сточарства.

Весна Милић, декан Пољопривредног факултета Универзитета Источно Сарајево, одјељења у Бијељини, захвалила је Градској управи и градоначелнику Мићи Мићићу што су препознали значај пољопривреде за даљи развој Семберије и Републике Српске.

"Анализа земљишта коју ћемо вршити односиће се на произвођаче који обрађују мање површине, јер је веома важно да, уколико нема потребе за тим, не користе велике количине минералних ђубрива и не загађују земљиште. Циљ је да добију јасне смјернице шта то најбоље успијева на њиховим газдинствима, а овом сарадњом желимо да обезбиједимо и веће количине хране, нова радна мјеста, те да привучемо младе да остану у Семберији", рекла је Милићева.

Помоћник министра у ресору пољопривреде, прехрамбене индустрије и руралног развоја Зоран Малетић рекао је да се ове године није јавило много пољопривредника који желе да изврше анализу земљишта, због чега су у Министарству одлучили да остваре сарадњу са бијељинским Аграрним фондом и Градском управом.

"Анализе земљишта ће бити настављене и наредних година. Желимо да испитамо квалитет у цијелој Семберији и будемо свјесни чиме заиста располажемо", навео је Малетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана