Гориво у Српској појефтиниће након што рафинерије у окружењу спусте цијене

Срна
Гориво у Српској појефтиниће након што рафинерије у окружењу спусте цијене

БАЊАЛУКА - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској могло би појефтинити тек након што рафинерије у окружењу спусте цијене, а дистрибутери потроше садашње залихе, оцијенио је за секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске Зоран Берак.

- С обзиром на чињеницу да је Саудијска Арабија почела нафтни цјеновни рат са Русијом, смањивши драстично своје продајне цијене и повећавши производњу нафте и нафтних деривата, дошло је до драстичног пада цијена сирове нафте на свјетском тржишту на око 30 долара по барелу - рекао је Берак.

Берак је оцијенио да ће овакав пад утицати и на смањење цијена горива у Републици Српској.

- Тек је данас дошло до пада цијена сирове нафте и потребно је мало времена да буду креиране нове рафинеријске цијене нафте и нафтних деривата - каже Берак.

Он је рекао да намети садржани у сваком литру горива и даље премашују једну марака, што утиче на крајњу цијену горива на бензинским пумпама.

Берак напомиње да су то акциза 0,30 КМ, такса за путеве 0,15 КМ, такса за ауто-путеве 0,25 КМ и порез на додату вриједност (ПДВ).
Цијене нафте на свјетском тржишту јутрос су пале за око 30 одсто након што је Саудијска Арабија донијела одлуку да смањи продајну цијену и одреди планове за повећање дневне производње од наредног мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана