Гориво најјефтиније у Македонији и БиХ, најскупље у Албанији и Хрватској

Г.С.
Гориво најјефтиније у Македонији и БиХ, најскупље у Албанији и Хрватској

Цијене нафте порасле су у сриједу на међународним тржиштима према 45 долара, подстакнуте најавом вакцине против ковида-19 и неочекивано великим падом залиха у САД.

На лондонском тржишту је цијена барела порасла 1,02 долара у односу на претходно затварање и износила је 44,63 долара. У уторак је закључила трговину у плусу 1,21 долар.

На америчком се тржишту барелом у сриједу трговало по 96 центи вишој цијени, од 42,32 долара. У уторак је у вријеме затварања тржишта био у плусу 1,07 долара.

Трговце је понијела нада да би свијет ускоро могао добити вакцину, која је потиснула у други план забринутост због пада потражње под утицајем противпандемијских мјера, пише хрватски портал Вечерњи лист.

Вакцина подиже цене

Тржишта је потресла објава америчке фармацеутске компаније Фајзер и њемачке биотехнолошке компаније БиоНТех да је њихова експериментална вакцина за ковид-19 учинковита више од 90 посто, према првим резултатима треће фазе клиничког испитивања. Објава је покренула талас оптимизма на тржиштима.

“Цијене имовине реагују брже од реалне привреде, а нафта и остала ризична имовина данас реагирују позитивно на вијест о вакцини”, објашњава аналитичар француске банке БНП Парибас Хари Чилингвиријан.

“Није баш да се у ово вријеме пандемије возимо унаоколо, чак ни по БиХ, а камоли изван граница, ипак, добро је знати како стојимо по питању цијена горива у односу на остале земље у нашем најближем окружењу или на земље ЕУ-а”, пише vecernji.ba.

Регион и Европска унија

БиХ, заједно са Сјеверном Македонијом, има најниже цијене горива у регији, показује информација Федералног министарства трговине о кретању цена нафтних прерађевина, пише Индикатор.ба. Литра горива БМБ 95 у Федерацији БиХ стоји 0,95 евра и за 13,89 посто је јефтинија од просјечне цијене у регији која износи 1,1 евро. Најскупље гориво је у Албанији - 1,36 евра по литри, а потом слиједе Хрватска, гдје је цијена 1,16 евра, Србија 1,15 евра и Црна Гора 1,14 евра. Нешто јефтиније БМБ 95 гориво од њих има Словенија - 1 евро, док је по просјечној цијени БиХ најближа Македонији с литром која кошта 0,95 евра.

У случају дизела, Македонија је убједљиво најјефтнија с цијеном по литри од 0,82 евра, а скупља је ФБиХ гдје је цијена 0,93 евра. У Црној Гори цијена је 0,97 евра, у Словенији 1 евро, у Хрватској 1,11 евра, Србији 1,2 евра и Албанији 1,36 евра.

Од земаља Европске уније, бензин 95 тренутно је најскупљи у Холандији - 1,62 евра по литри, а дизел у Шведској 1,34 евра по литри. С друге стране, најјефтиније гориво у ЕУ је у Румунији, и то бензин 95, као и дизел, су 0,89 евра по литри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана