Гордана Дробњак из Друштва за управљање ЕПФ-ом: Додатну пензију добила 24 корисника

Милијана Латиновић
Гордана Дробњак из Друштва за управљање ЕПФ-ом: Додатну пензију добила 24 корисника

Бањалука - Број чланова Европског добровољног пензијског фонда (ЕПФ) константно се повећава, о чему свједочи податак да је додатна пензија у овој години легла на рачуне 24 корисника, а просјечан износ исплате био је око 430 КМ.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” извршна директорица Друштва за управљање ЕПФ-ом Гордана Дробњак, нагласивши да су за непуне три године, од када је фонд почео да прима уплате, већ достигли износ од неколико хиљада уплата мјесечно.

- Од почетка године имали смо 24 исплате корисницима који су старији од 58 година. Највећи исплаћен износ био је виши од 1.200 КМ, а најмањи око 140 КМ. Висина исплаћених средстава зависи од дужине периода у којем је уплаћиван пензијски допринос, износа доприноса, али и од приноса који је ЕПФ остварио својим пословањем - истакла је Дробњакова. 

Глас: Ко су углавном чланови фонда?

Дробњак: Не можемо говорити о типичном профилу члана фонда, будући да међу њима има и судија, универзитетских професора, али и возача, поштара, електричара или мануелних радника. ЕПФ није намијењен људима одређеног занимања, већ свима који одговорно приступају својим финансијама и спремни су да улажу у своју достојанствену старост. Међу члановима фонда има и припадника седме силе.

Глас: Недавно је и Влада Српске приступила ЕПФ-у. Шта ће то значити за запослене на буџету и каква су Ваша очекивања у том погледу?

Дробњак: Од 1. јануара 2020. године сви радници чије се плате финансирају из буџета имаће могућност штедње за додатну пензију. Ова могућност је створена потписивањем уговора о организовању пензијског плана Владе РС као и уговора о приступању ЕПФ-у. Уговори се односе на раднике чије се плате исплаћују из буџета, а Влада ће за све који постану чланови фонда уплаћивати 20 КМ мјесечно. Овај пензијски план не дира стечена права и не смањује плату запосленима у јавној управи. 

Глас: Да ли су у току преговори са још неким послодавцима?

Дробњак: У току су интензивни преговори са више десетина послодаваца. Када, и са којим износима ће поједини послодавци формирати пензијски план зависи од финансијске ситуације и планова сваке појединачне фирме. Треба имати у виду да је овдје ријеч о дугорочној финансијској одлуци послодавца да финансирањем и формирањем пензијског плана обезбиједи додатне погодности за своје запослене.

Глас: Који су планови фонда за идућу годину?

Дробњак: Осим потпуне имплементације пензијског плана који је донијела Влада РС, планирамо даљу промоцију добровољне пензијске штедње код приватних послодаваца. Сматрамо да је потребно радити на стварању свијести о неопходности штедње за старост, али и стварању осјећаја одговорности са сопствену финансијску добробит код појединаца, како због демографских трендова тако и због стања у којем се налази систем обавезног пензијског осигурања.

 

Резултати пословања 

Глас: Како је Европски добровољни пензијски фонд пословао у првих шест мјесеци ове године ?

Дробњак: Принос у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период лани износио је 5,23 одсто на годишњем нивоу и он се обрачунава као нето принос. Европски добровољни пензијски фонд претежно улаже у најсигурније хартије од вриједности на тржишту, државне обвезнице, које су имале раст цијена у току 2019. године, те су и условиле већи принос у односу на 2018. годину. Претходно остварени приноси не представљају гаранцију будућих приноса. Принос у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период лани износио је 5,23 одсто на годишњем нивоу и он се обрачунава као нето принос. Европски добровољни пензијски фонд претежно улаже у најсигурније хартије од вриједности на тржишту, државне обвезнице, које су имале раст цијена у току 2019. године, те су и условиле већи принос у односу на 2018. годину. Претходно остварени приноси не представљају гаранцију будућих приноса. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана