Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: Штета од епидемије милијарду марака

Маријана Миљић Бјеловук
Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: Штета од епидемије милијарду марака

Епидемија вируса корона наноси све већу штету привреди Српске, а губици се већ сада могу процијенити на око милијарду марака, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић и додао да други пакет мјера који спрема Влада РС, прије свега треба да буде фокусиран на одржавање запослености.

- Те мјере требало би да већ буду познате у августу. Што прије Влада изађе са тим пакетом мјера, привредници ће бити у извјеснијој ситуацији и моћи ће да доносе одлуке - рекао Рачић.

ГЛАС: Које дјелатности трпе највећу штету од епидемије?

РАЧИЋ: Свакоме је његова мука најтежа. Хотелијери су погођени посебно јер је попуњеност њихових капацитета свега седам одсто. Ни епидемиолошке мјере им не иду наруку јер је ограничено окупљање на 50 гостију. Због тога смо затражили да се број гостију дозволи у складу са квадратуром простора. Слична ситуација је и саобраћају. Велику штету трпи и прерађивачка индустрија гдје ради највише људи. Нема области која не трпи штету. Посљедице можемо осјетити и на општој ситуацији у РС јер су и дотације од грађана Српске који живе у иностранству знатно пале. Скоро један буџет је долазио из иностранства.

ГЛАС: Можемо ли говорити колико штета износи у бројкама?

РАЧИЋ: Штете у привреди су досегле износ од милијарду марака. Проблем је што смо ми у ову годину ушли са падом индустријске производње, док је покривеност извоза увозом износила око 75 одсто. Прва два мјесеца године су била обећавајућа и ми смо очекивали да ћемо ове године зауставити пад и имати позитивне трендове. Међутим, дошла је пандемија.

ГЛАС: Колико су нам помогле мјере које је донијела Влада?

РАЧИЋ: Да је помоћ Владе дала резултате говори података да у овом моменту имамо најмање отпуштених радника у региону. Тај број је занемарљив када погледамо шта се дешава у ФБиХ, али и Србији, Хрватској или неким другим европским земљама.

ГЛАС: Које све мјере треба  да садржи други пакет помоћи?

РАЧИЋ:  Те мјере треба да се односе на одржавање нивоа запослености. Поред тога, Инвестиционо-развојна банка РС, Гарантни фонд, али и пословне банке мораће да одговоре задатку и да обезбиједе недостајући обртни капитал нашим компанијама како би оне могле да покрену производне процесе и наставе са извозом. Такође, мјере се морају односити и на инвестиције које треба покушати оживити.

ГЛАС: Има ли Влада РС новац за тај други пакет помоћи?

РАЧИЋ: Ми ћемо морати да се задужујемо, као и све друге земље. Већ је Влада добила одређени новац од Европске уније и међународних финансијских институција. Тај пакет задужења ће се наставити да би обезбиједили новац који нам је неопходан за инвестиције. 

Радници

ГЛАС: Каква је ситуација на тржишту рада у јеку пандемије?

РАЧИЋ: Ми смо и прије пандемије имали проблема са конкурентности и радном снагом. У овом тренутку не причамо о недостатку радника али чим се ситуација мало нормализује ми ћемо поново бити у проблему да очувамо радну снагу јер једноставно наша привреда није конкурентна да буде пандан компанијама са запада. Наша радна снага је у свим тим земљама оцијењена као најпожељнија јер веома брзо прихвата нова знања и технологије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана