Горан Бобар, вршилац дужности директора АПИФ-а: Регистар о сефовима подршка у борби против криминала

Анита Јанковић Речевић
Горан Бобар, вршилац дужности директора АПИФ-а: Регистар о сефовима подршка у борби против криминала

БАЊАЛУКА - Значај података којима располаже Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС немјерљив је за институције и пословну заједницу, а додатну услугу ускоро ће пружити судовима и органима надлежним за борбу против криминала и спречавање прања новца, јер је у припреми регистар који ће објединити информације о сефовима.

Вршилац дужности директора АПИФ-а Горан Бобар појашњава да су на основу измјена и допуна Закона о унутрашњем платном промету РС ове године добили и 11. регистар, који се односи на сефове правних и физичких лица у Српској, а чија је припрема у току.

- Сам регистар је затвореног типа и приступ подацима који се буду уписивали кроз његове базе биће омогућен уском кругу овлашћених корисника, тачније судовима, органима надлежним за борбу против организованог криминала и корупције те спречавања прања новца и финансирања терористичких активностима - појаснио је Бобар.

Додао је да су подаци АПИФ-а грађанима и институцијама Српске тренутно доступни кроз десет регистара, почевши од оног о финансијским извјештајима, рачунима пословних субјеката, пољопривредних газдинстава, старе девизне штедње па све до регистра јавних предузећа.

- Ријеч је о јединственим базама података на простору Српске који представљају полазну основу приликом креирања стратешких анализа, развојних и стратешких докумената, како за потребе Републике тако и за потребе институција на локалном нивоу - истакао је Бобар.

С циљем да буде успостављена јединствена тачка приступа ажурним и поузданим информацијама, Бобар каже да АПИФ планира да прерасте у Централни регистар РС.

- То је у општем интересу за све републичке органе и институције, привреду и грађане. Прве кораке смо већ начинили и формирали интерресорну радну групу која ће бити оперативно тијело, а чији су чланови, између осталог, колеге из Агенције за привредне регистре Србије, јер су лидери у региону када је ријеч о том питању - навео је Бобар и захвалио Влади РС што им је дала зелено свјетло да започну процес трансформације у Централни регистар РС, који ће бити обиман посао.

АПИФ је и дио регионалног портала привредних регистара “Бифидекс”, захваљујући којем локални привредници постају видљиви у југоисточној Европи, а имају и шансу да сами траже пословне партнере и упореде своје пословање са другима привредним субјектима из региона.

- На челу сам Управног одбора те платформе која располаже статусним и финансијским подацима за више од 1,5 милиона правних и физичких лица из РС, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније - наводи Бобар.

Он је додао да је у Српској од 2015. године, од када је успостављен јединствен информациони систем за регистрацију пословних субјеката основано 6.309, од чега само у овој години 724 пословна субјекта.

- Привредници који започињу пословање у Српској много брже долазе до рјешења о регистрацији, јер смо знатно скратили вријеме и број процедура - категоричан је Бобар.

Важност

Горан Бобар каже да је важност АПИФ-а у друштвено-економском систему потврдила и Прва пословна конференција, која је окупила око 200 учесника.

- АПИФ је препознат као битан фактор, а и сама његова улога у процесу досадашњих привредних реформи, као јавног сервиса Владе РС и њених министарства, републичких органа и организација, локалних заједница и свих грађана - рекао је Бобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана