Годишњи одмори и мања потражња оборили извоз

Александар Стојановић
Годишњи одмори и мања потражња оборили извоз

БАЊАЛУКА - Након три мјесеца у којима је забиљежен раст извоза, пласман робе из Републике Српске у августу је забиљежио пад, а као главни разлог за то економисти и привредници наводе сезону годишњих одмора у Италији, која је један од највећих спољнотрговинских партнера РС.

Према подацима Републичког завода за статистику, Српска је у августу извезла робу вриједну 235.494.000 КМ, што је за око 77 милиона КМ мање у односу на јул. Увоз је пао за 70 милиона марака, а покривеност увоза извозом била је 67,9 одсто и на најнижем нивоу током ове године.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је привреда Српске пратила опоравак њених највећих спољнотрговинских партнера, те да се и извоз опорављао у складу с тим.

- Ако посматрамо овај пад у августу, то можемо тумачити на више начина. Прије свега, у Италији, која је наш највећи спољнотрговински партнер, био је њихов традиционални годишњи одмор и са њима је август увијек нешто нижи, а остале земље нису нагло успјеле да повећају наруџбе. С друге стране, наша предузећа нису успјела са својим партнерима да се договоре о новим значајнијим испорукама и углавном се троше залихе - казао је Ћорић и додао да се може очекивати да ће, према појединим најавама, септембар бити позитивнији у односу на претходне мјесеце.

Многе земље припремају се за други талас пандемије вируса корона, а самим тим се очекује пооштравање појединих здравствених мјера, али како истиче Ћорић, не постоји бојазан да ће границе бити поново затваране.

- Став свих земаља је да више нема затварања граница и с те стране се не бринемо да ћемо поново бити у ситуацији с краја марта и априла. С друге стране, пооштравање мјера ће имати позитивне ефекте по привреду, јер ће тако бити сачувано здравље људи, а самим тим они ће моћи да долазе на посао и привреда ће функционисати - казао је Ћорић.

Економиста Зоран Павловић истиче да је сагласан да су ферагосто и мања потражња утицали и на мањи извоз, али наглашава да су неопходне боље мјере подршке извозно оријентисаним фирмама.

- Ми те мјере немамо, односно немамо пара и визију како да их усмјеримо. Видимо да се наши највећи спољнотрговински партнери не опорављају довољно брзо, самим тим нема довољно наруџби и онда привредници имају проблеме. Због свега тога неопходно је помоћи привредницима, јер постоји пријетња да многи радници у производњи остану без посла - рекао је Павловић и додао да би  многе земље требало да се угледају на Шведску, јер је она очувала привреду на тај начин што се окренула домаћем становништву и од сопствених сировина производила за своје грађане.

Робна размјена

Према подацима Завода за статистику  РС, од јануара до августа 2020. године остварен је извоз у вриједности од двије милијарде и 127 милиона КМ, што је за 11,6 одсто мање у односу на исти период претходне године.

Увоз је у истом периоду износио двије милијарде и 874 милиона КМ, што је за девет одсто мање у односу на исти период лани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана