Главни циљ Стратегије - обнављање и раст предузетничке дјелатности

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Главни циљ Стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске је обнављање и раст предузетничке дјелатности у Српској, речено је Срни у Ресору за развој малих и средњих предузећа и предузетништва при Министарству привреде и предузетништва Републике Српске.

То обухвата активности у вези са опоравком привреде након пандемије, предузетништво младих и жена, побољшање окружења за предузетништво и развој друштвеног предузетништва.

“Као наредни стратешки циљ одређено је јачање конкурентности малих и средњих предузећа у глобалним ланцима вриједности и биће реализовано путем побољшања окружења и приступа финансијама за мала и средња предузећа, уз стандардизацију и интернационализацију и развој пословних вјештина”, појашњавају у овом ресору.

Као стратешки циљ је постављен и раст учешћа производа, услуга и сектора заснованих на знањима и иновацијама у структури малих и средњих предузећа, које ће бити реализовано путем развоја пословних вјештина за мала и средња предузећа, уз иновације и дигитализацију пословања и прелаз ка зеленој економији.

Влада Републике Српске усвојила је 8. априла Стратегију развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2021-2027, која је предвиђена Акционим планом за реализацију мјера Владе за 2021. годину.

Документ је усклађен са Европским актом за мала и средња предузећа, који даје препоруке за регулисање свих битних активности за ову област, чиме су дефинисани нови инструменти за подршку и узети у обзир захтјеви у вези са европским интеграцијама, док је усвајање Стратегије нарочито важно и због надлежности Српске у овој области.

Стратегијом су одређени стратешки циљеви, носиоци и средства за развој малих и средњих предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана