Гавран: Помоћи проширењу извозних тржишта

Срна
Гавран: Помоћи проширењу извозних тржишта

САРАЈЕВО - Власт у БиХ требала би олакшати услове пословања и помоћи домаћој привреди да буде конкурентнија и прошири извоз на већи број тржишта, како би лакше поднијела привремену кризу и пад тражње на тржиштима попут њемачког, изјавио је Срни економски аналитичар Игор Гавран.

Осврћући се на податак да је њемачка економија ушла у рецесију, Гавран је подсјетио да је концентрација извоза БиХ на тржишту ЕУ и региона, те истакао да то привреду земље чини јако осјетљивом на све поремећаје на овим тржиштима.

Нагласио је да БиХ већ осјећа посљедице и да су овакви негативни показатељи у Њемачкој допринијели и недавном паду извоза из БиХ, јер је њемачко тржиште једно од кључних, као и да велики број компанија са њемачким капиталом и њемачким купцима послује у земљи.

Гавран је истакао да свако даље продубљивање кризе у Њемачкој економији сигурно може имати само још теже посљедице на овај дио привреде БиХ, те навео да је у одређеној мјери утјешно да се стопа негативног раста умањила и да то даје наду како би барем до краја година Њемачка могла изаћи из рецесије.

-С обзиром на то да је успоравање економије очекивана посљедица антиинфлаторног повећања каматних стопа у еврозони, те да су трошкови финансирања пословања сада виши, а да се посљедице санкција према Русији и губитка овог тржишта за њемачку привреду настављају, слиједи наставак изазовног периода, тако да у ЕУ, у најбољем случају можемо очекивати излазак из рецесије, али не и значајнији економски раст и развој - навео је Гавран.

Он сматра да надлежни у БиХ требају истражити и могућности повећања извоза на руско тржиште које сада има ограничен приступ снабдијевања из ранијих извора.

-Можда би и неки домаћи произвођачи који тамо нису могли бити раније конкурентни сада имали прилику за пласман, наравно, уз пажљиво планирање и осигуравање од ризика логистичких и финанцијских препрека, транспорт и платни промет прије свега - рекао је Гавран.

Њемачка економија забиљежила је мањи пад у првом кварталу ове године у односу на претходни тромјесечни период, због чега је ушла у рецесију, подаци су канцеларије за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана