Гас јефтинији, гориво мирује

Милијана Латиновић
Гас јефтинији, гориво мирује

Бањалука - Цијене гаса у Републици Српској пале су за шест до осам фенинга по литру, док цијене осталих нафтних деривата мирују и према најавама нафташа, неће бити мијењане у идуће три седмице, без обзира на кретања на свјетском тржишту.

Цијене нафте на свјетском тржишту константно расту већ четири седмице, па је тако барел на лондонском тржишту прошле седмице поскупио за 1,8 одсто и износио је 61,54 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио за 2,6 одсто, на 56,62 долара.

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС Зоран Берак истиче за “Глас Српске” да упркос таквим кретањима на свјетском тржишту дистрибутери нафте и нафтних деривата у Српској неће мијењати своје цијене у наредне три седмице.

- Само у случају да након три седмице цијене наставе да расту на свјетском тржишту, дистрибутери ће бити принуђени да повећају цијене на бензинским пумпама у РС - рекао је Берак.

На пумпама “Крајинапетрола” у Бањалуци возачи за литар гаса издвајају 0,99 КМ, умјесто досадашњих 1,07 КМ, док је за литар дизела потребно издвојити 2,27 КМ. Литар бензина 95 кошта 2,26 марака, док се бензин 98 продаје за 2,36 марака.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић каже за “Глас Српске” да за сада поскупљења нема.

- Гас је појефтинио прије неколико дана, а на то је више утицала конкуренција, него улазне цијене. Иако цијене нафте на свјетском тржишту расту, вјероватно су рафинерије имале залиха, тако да не знамо какве ће цијене сутра бити. Ако цијене нафте наставе расти у свијету, логично је да ће и код нас доћи до поскупљења - истакао Бајић.

Гас је пао на 0,99 КМ и на “Петроловим” пумпама у Бањалуци, док цијене осталих нафтних деривата, кажу, нису мијењали дуже вријеме.

- Имамо јефтини и скупљи дизел, па је цијена првог 2,27 КМ, док овај други кошта 2,35 КМ по литру. За литар бензина 95 потребно је издвојити 2,25 марака, а бензин 98 немамо. Не очекујемо промјене у скорије вријеме - истакли су на једној од “Петролових” пумпи.

Вијест о појефтињењу највише је обрадовала возаче који у своје четвороточкаше сипају ауто-гас.

- Свако појефтињење добро дође, посебно ако је ријеч о гасу и гориву. Мјесечно трошим око 50 литара гаса, што је сада око 50 КМ, а прије пар дана, када је гас био скупљи, требало ми је неколико марака више. Није велика уштеда на мјесечном, али јесте на годишњем нивоу - рекла је Бањалучанка Ана Јанковић.

 

Одговорност

Зоран Берак каже да су домаћи дистрибутери гориво које тренутно продају набавили по повољнијим цијенама од садашњих те да ће задржати тренутне цијене.

- На овај начин домаћи дистрибутери показују одговорност према својим купцима, који у Републици Српској и даље набављају најјефтније гориво у региону и Европи - рекао је Берак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана