Гас из Хрватске стиже у Рафинерију Брод

Тањуг
Гас из Хрватске стиже у Рафинерију Брод

ЗАГРЕБ - Радови на постављању гасовода испод ријеке Саве који треба да споји Рафинерију нафте Брод, у Републици Српској, на гасну мрежу у Хрватској, настављени су упркос противљењу чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.

Крајем марта ове године положене су цијеви, а до краја маја извођачи радова за Кродукс требало би да заврше оспособљавање гасовода и тиме већ од 1. јуна омогуће Рафинерији оперативну и редовну испоруку гаса из Хрватске, пише Вечерњи.хр.

Ријеч је о доректном прикључном гасоводу којим ће Цродуџ као добављач гаса прикључити Рафинерију Брод као крајњег купца.

"Ми на овом изузетно сложеном пројекту радимо већ пет година. Уложили смо у њега нешто више од 32 милиона куна (4,2 милиона евра), што су минимална улагања с обзиром на огромну корист коју ће он донети", каже Бранко Радошевић, директор Кродукс Енергетике.

Цијев гасовода је пречника 400 милиметара, може да ради под притиском од 50 бара, а капацитет је далеко већи од тренутних потреба Рафинерије, наводи лист.

Даље подсјећа да је гасификација рафинерије пројекат који су 2017. договорили тадашња хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Рафинерија Брод је у већинском власништву руске компаније Зарубежњефт. 

"Десетогодишњим уговором обавезали смо се да снабдевамо Рафинерију природним гасом у количини од 700 милиона киловатсати годишње", навео је Радошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана