Фриленсери уплатили 805.000 КМ пореза

Анита Јанковић Речевић
Фриленсери уплатили 805.000 КМ пореза

БАЊАЛУКА - Све већи број грађана Српске зарађује бавећи се фриленсинг пословима на интернету па су тако порески обвезници који остварују приходе из иностранства лани уплатили око 805.000 марака пореза.

Та наплата је резултат континуираног рада Пореске управе РС која је у претходном периоду анализирала узроке избјегавања плаћања пореских обавеза од стране одређеног броја грађана који приходе остварују из иностранства, а који нису ни регистровани за обављање такве дјелатности. Наводе да је фокус инспектора Одјељења за истраге и обавјештајне послове био на истрагама обвезника који имају приливе средстава на текућим рачунима путем “PayPal” и “Skrill” платформи, као и других лица која приходе остварују из иностранства, такозваних фриленсера.

- Према подацима организација за платни промет, 323 становника Српске су у 2021. години остварила приход из иностранства од обављања дјелатности преко интернета за стране компаније у укупном износу од 7,37 милиона КМ. На основу тих података сачинили смо анализу те почетком прошле године покренули активности како би они добровољно пријавили приходе и платили порезе - истичу у Пореској управи.

Додају да су тим пореским обвезницима упутили обавјештење о обавези пријављивања прихода те да је на основу тог обавјештења 128 фриленсера пријавило приходе веће од три милиона КМ и платило порез од 321.883 КМ.

- Имајући у виду да поједини обвезници нису добровољно пријавили остварене приходе и платили порез, започели смо свеобухватне редовне контроле код преосталог броја фриленсера за које се зна да су остваривали зараду. Закључно са 25. јануаром ове године пријављено је и утврђено тих прихода у износу нешто већем од осам милиона КМ на који су обвезници платили порез у износу од 805.444 КМ - рекли су у Пореској управи и навели да ће и убудуће наставити да спроводе наведене активности.

Економиста Горан Радивојац каже за “Глас” да можемо очекивати да ће приходи по основу опорезивања зараде радника на интернету из године у годину бити све већи. Додаје да је убрзан развој интернета и технологије допринио томе да се млађа популација све више окреће онлајн пословима.

- Свијет је постао глобалан, нарочито послије пандемије вируса корона и ти људи више немају потребу да се селе у иностранство, могу радити од куће, далеко од послодавца. Не треба да изненади ако Српска у будућности буде препозната као земља гдје су, у односу на друге државе, минималне пореске стопе и да фриленсери из иностранства почну долазити да одавде обављају своје дјелатности. Предност је и то што је живот овдје природнији и опуштенији у односу на велеграде Запада - казао је Радивојац.

Контроле

Из Пореске управе РС истичу да ће у склопу редовних контрола пореских обвезника који нису у прописаним роковима пријавили приходе и платили порез провјеравати домаћа привредна друштва.

- Порески обвезници који дјелују у дјелатности рачунарског програмирања, а за које постоје индиције да дио плата радницима исплаћују на начин да радницима отварају предузетничку дјелатност те један дио личних примања исплаћују запосленима на тај начин, а мањи дио на основу уговора о раду, избјегавају при томе плаћање доприноса и пореза на пуни износ плате - рекли су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана