Фирмама измичу послови у иностранству

Анита Јанковић-Речевић
Фирмама измичу послови у иностранству

БАЊАЛУКА - Извозно оријентисана предузећа из Републике Српске која послују у сектору аутомобилске индустрије већ неко вријеме сабирају губитке јер њемачки гиганти, суочени са рецесијом, константно смањују наруџбе, што негативно утиче на пословање домаће привреде.

Извоз фирми у области ауто-индустрије из Српске ове године мањи је за десетак одсто у односу лани, а колико је ситуација озбиљна показује податак да су поједина предузећа била приморана да смање број радника у производним погонима.  

Немања Савић из которварошке фирме “SIM Technik”, која се претежно бави производњом дијелова за аутомобилску индустрију, каже да је средином ове године драстично пала потражња за њиховим производима. 

- Ове године биљежимо пад извоза ауто-дијелова између 30 и 40 одсто у односу на прошлу годину и због такве ситуације били смо приморани да одређени број радника ставимо на чекање. Оно што је позитивно је да нам предузећа из медицинске индустрије, као и индустрије паковања нису смањивала наруџбе - рекао је Савић и апеловао на власти да им помогну да превазиђу кризна времена и пронађу модалитет уз помоћ којег би сачували раднике које су послали на чекање. 

Са истим проблемима бори се и градишка фирма “Тикт мануфактура”, у чијим погонима се производе дијелови за најпознатија њемачка предузећа попут “Аудија”, “Поршеа” и “Фолксвагена”. 

- До краја године имамо довољно посла због раније уговорених наруџби које морамо затворити, роба иде, али се пад промета осјети, мање је упита и мање количине се наручују. Нисмо радили анализе па не могу рећи колико је то процентуално али је пад евидентан. Комплетан сектор аутомобилске индустрије у Њемачкој је лагано повукао ручну, направљена је вјештачка криза због “брегзита” и трговинског рата САД и Кине - рекла је  Мирјана Ћирић из предузећа “Тикт мануфактура”. Додала је да, иако су прогнозе за наредни период крајње неизвјесне, до сада нису смањивали број радника.  

- Све могућности су отворене, и опоравак и крах ауто-индустрије. “Брегзит”, али и Кинеска нова година, након које Кинези крећу у нове походе, одредиће даљи ток дешавања - казала је Ћирићева. 

О губитку послова у иностранству и другим проблемима који муче домаћу привреду јуче су у Бањалуци разговарали чланови Управног одбора Привреде коморе РС и представници Владе Српске. 

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић казао је да реални сектор функционише у веома сложеним условима, те да су у посљедње вријеме изложени недостатку радне снаге и смањењу наруџби за извозно оријентисана предузећа због рецесије која је захватила Њемачку.

Премијер РС Радован Вишковић истакао је да је унапређење привредног амбијента заједнички циљ Владе и Привредне коморе, те да је на састанку договорено да ће удруженим снагама проналазити рјешења.  

 - Желимо да све активности Владе које се односе на повећање запослености и плата и побољшање привредног амбијента спроводимо са Привредном комором. Прихватили смо и њихов приједлог да о Програму економских реформи мишљења дају и привредници - рекао је Вишковић.

 

Подстицаји

Премијер Радован Вишковић истакао је да Влада ради на креирању буџета за 2020. годину, наводећи да ће бити размотрени захтјеви у вези с подстицајима за предузећа која желе да технолошки унаприједе производњу.

- Сигурно је да ћемо овакву мјеру креирати. Влада остаје отворена за сарадњу са Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Савезом синдиката с циљем унапређења привредног амбијента како би сви имали корист и како би људи били задржани у Српској - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана