Фабрикa шећера у Бијељини: Новац легао на рачуне повјерилаца

Милијана Латиновић
Фабрикa шећера у Бијељини: Новац легао на рачуне повјерилаца

БИЈЕЉИНА - До окончања стечаја у Фабрици шећера у Бијељини остала су још три судска поступка, а након што је зворничко предузеће “НСГ Рент” уплатило три милиона марака за имовину некадашњег семберског гиганта, новац је легао и на рачуне повјерилаца.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, нагласивши да ће стечај сигурно бити окончан у овој години.

- Новац је подијељен повјериоцима у складу са законом. Компанија “Павгорд” је раније откупила потраживања радника, тако да је према њима све измирено. Једино је резервисано још око 800.000 марака за повјериоце гдје су још у току судски поступци - рекао је Матић.

Нагласио је да је преостало још само да се закључе та три судска поступка и подијели резервисани новац, чиме би шестогодишњи стечај био окончан.

Према сазнањима “Гласа”, зворничко предузеће “НСГ Рент” је ушло у круг “Шећеране”, гдје су радови увелико у току.

Круг некадашње фабрике је очишћен, а на терену је свакодневно велики број машина и око двадесетак радника.

- Сређују простор испред некадашње фабрике, чисте коров, мијењају ограду и један по један објекат санирају. Да ли ће се тамо поново покренути производња шећера, није познато, али простора има да се отвори пет или шест фабрика - казао је саговорник “Гласа” који није желио да му наводимо име.

Имовина “Шећеране” продавана је годинама по цијени од десет милиона марака.

Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће биле су заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске.

Послије њих, у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији.

За Фабрику шећера у стечају био је заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, а на листи заинтересованих била је и фирма “Унимонт” из Лознице, као и фочанска компанија “Павгорд”.

Фабрика шећера у стечају је од 2015. године.

Имовина

Фирма “НСГ Рент” из Зворника је куповином имовине бившег семберског гиганта постала власник 50 хектара земље.

Осим тога, у њиховом власништву је и 15.000 квадрата пословног простора комплекса некадашње Фабрике шећера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана