Фабрике из Новог Горажда и Источног Сарајева продају имовину да врате дугове

Данијела Бајић
Фабрике из Новог Горажда и Источног Сарајева продају имовину да врате дугове

БАЊАЛУКА - Фабрика за производњу жице Ново Горажде и Фабрика бицикала “Ласта” из Источног Сарајева, које су у стечају, понудиле су на продају вриједну имовину како би вратиле дугове који се годинама вуку.

Фабрика за производњу жице Ново Горажде на продају је понудила пет некретнина по почетној цијени од 1,496 милиона марака, а заинтересовани купци своје понуде писменим путем могу доставити до 10. октобра.

“Ласта” је на добош по трећи пут понудила машине и опрему који ће бити продавани као секундарна сировина, због чега није исказана вриједност.

Купци заинтересовани за “Ластину” покретну имовину своје понуде писменим путем могу доставити до 30. септембра.

Стечајни управник ових двију фирми Владе Симовић истакао је да ће новцем од имовине, уколико продаја буде успјешна, покушати да колико-толико врате дуговања повјериоцима, јер су радници давно збринути.

- “Ластини” радници су намирени 100 одсто, а новцем од одређеног броја машина биће измирен дуг према Пореској управи РС и други повјериоци. У ком проценту ће дуговања бити враћена, тешко је прогнозирати - казао је Симовић.

Додао је да ће, након што продају машине и опрему, на добош понудити некретнину у којој је фабрика била смјештена.

- Укупан дуг ове фирме је око 800.000 марака. Рачунам да ћемо 60 одсто дуга покрити након продаје покретне и непокретне имовине - рекао је Симовић.

Према његовим ријечима, од Фабрике за производњу жице Ново Горажде остале су само некретнине, односно двије зграде и три економска дворишта.

- Новац од продаје некретнина овог предузећа иде за хипотеку, мада не вјерујем да ће се уновчити и 50 одсто те имовине. Нема заинтересованих купаца - казао је Симовић.

Економски аналитичар Предраг Дудуковић каже да мало која фирма из стечајне масе измири сва дуговања која има према повјериоцима.

- Увијек неко од повјерилаца остане ускраћен за своја потраживања, јер да фирма није у лошој позицији, не би ишла у стечај. Приликом измиривања дуговања приоритет су пореске управе, радници, банке, тако да добављачи почесто остану без могућности да наплате своја потраживања - рекао је Дудуковић.

Цијена

Предраг Дудуковић каже да многе фирме на добош понуде исту опрему и по неколико пута.

- Цијена имовине са прве продаје никад не буде иста на идућим лицитацијама. Како се продаја понавља, тако и цијене имовине падају, па тако расте и интересовање купаца. Грађани су углавном заинтересовани за ону имовину која је искористива, као, на примјер, нека зграда, која може промијенити намјену. Ако је то објекат који је намјенски рађен, тешко да ће на овај начин добити новог власника - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана