Фабрике намјештаја из БиХ у страху: Пад потражње стаје на пут производњи

Данијела Бајић
Фабрике намјештаја из БиХ у страху: Пад потражње стаје на пут производњи

БАЊАЛУКА - Да би спријечила губитке због пада потражње већина произвођача намјештаја у Републици Српској и ФБиХ ове године је приморана да смањи производњу.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је за четири мјесеца ове године извезено намјештај од дрвета у укупној вриједности од 231,8 милиона КМ, што је у поређењу са истим периодом лани готово непромијењена вриједност, док је увоз, истовремено, увећан за осам одсто.

- За четири мјесеца ове године у БиХ стигао је намјештај у укупној вриједности од 34,5 милиона КМ, што је повећање од 2,5 милиона КМ у односу на исти период лани - истакли су из Спољнотрговниске коморе.

Коментаришући наведене податке, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да је већа вриједност увезеног намјештаја резултат инфлаторних кретања улазних трошкова те да се по том основу може говорити да је у протеклом периоду у БиХ чак стигла мања количина него лани.

- Што се тиче извоза са подручја Српске, примјетан је значајан пад производње намјештаја због слабије потражње. У прва три мјесеца је за 33 одсто мање произведено намјештаја у Српској у односу на исти период прошле године - казао је Шиник за “Глас Српске”.

Додао је да је за нијансу боља ситуација када је ријеч о преради дрвета.

Да стање у овом сектору није као што је прије било сагласан је и секретар Привредне коморе ФБиХ у Сектору шумарства, дрвне индустрије и пољопривреде Мирсад Хубанић, који тврди да је БиХ, упркос томе, остала лидер када је ријеч о питању извоза намјештаја, његовог квалитета и дизајна у југоисточној Европи.

- Потражња за намјештајем је пала на глобалном нивоу, јер је, између осталог, дошло до поскупљења инпута у производњи, што је довело до поскупљења самог производа, а истовремено је ослабљена куповна моћ, како овдје тако и у Европи - казао је Хубанић за “Глас”.

Власник прњаворске Фабрике намјештаја “Стандард” Един Дацић истакао је за “Глас” да је ниво наруџби ове године пао између 20 и 25 одсто у односу на исти период прошле године.

- То је посљедица смањене потражње на свјетском тржишту, јер људи имају већа издавања за животне намирнице, енергију и све остало што је када је ријеч о приоритетима на већем рангу од намјештаја - казао је Дацић.

Истакао је да ова фабрика искључиво ради за трговачки ланац “Икеа”, која робу продаје по цијелом свијету.

- Поједине фирме су претрпјеле већи пад у односу на прошлу годину, док ми у складу са ситуацију користимо сваку прилику да се изборимо за нове послове - казао је Дацић.

Директор компаније “Еко лајн” из Петрова Драженка Попадић казала је да тренутно раде масивни храстов намјештај по наруџби из Холадније.

- Наша производња ове године држи се на нивоу сходном ситуацији у којој смо се нашли - казала је Попадићева и додала да им додатни проблем представља набавка сировине и недостатак радне снаге.

Тренд

Лазо Шиник истиче да са зебњом очекује податке за четврти мјесец.

- Ако буде потврђем тренд пада, имаћемо велики проблем. Ако у априлу буду бољи резултати у односу на претходна три мјесеца, онда ћу бити оптимиста и вјероваћу да ћемо у другом дијелу године моћи бар мало да се приближимо прошлогодишњем нивоу - истакао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана