Фабрика “Мајевица” из Бачке Паланке отвара погон и у Српској: Њиве ће орати трактори из Зворника

Милош Васиљевић
Фабрика “Мајевица” из Бачке Паланке отвара погон и у Српској: Њиве ће орати трактори из Зворника

ЗВОРНИК - Модерни трактори и пољопривредни прикључци ускоро ће бити произвођени и у Зворнику, јер је фабрика “Мајевица” из Бачке Паланке одлучила да у том граду отвори погон, с обзиром на близину границе и добру путну комуникацију са Србијом.

Потврдио је то за “Глас” директор овог предузећа Радован Комад истакавши да је одлука пала на Зворник јер је то идеална локација.

- Сарадња је на обострано задовољство ако знамо да и са те стране Дрине имамо јаке ратаре којима је неопходна добра механизација, а с друге стране, отвориће се и нова радна места. Трактор који ће се производити у Зворнику је модел од 90 коњских снага, са Перкинсовим турбомотором, опремљен и предњом хидрауликом, а имаће и ревердер. То је модеран, европски трактор - објаснио је Комад.

Према његовим ријечима, ту ће производити и многобројне пољопривредне прикључке, попут тањирача, машина за сјетву, за сузбијање корова, еко­-дрљача и шпартача, а у плану су и програм за воћаре, машине за наводњавање, дистрибуцију осоке и ђубрива, као и приколице, цистерне и берачи кукуруза.

Отварање погона је велика ствар за Зворник, јер ће бити отворена нова радна мјеста.

- Упослиће се и кооперанти, ко год може нешто да понуди, било пластичне, било металне делове, све ћемо их интегрисати и направити систем. Још не знамо колико ће тачно бити запослених, зависи много и од капацитета партнера - казао је Комад. 

Први човјек Зворника Зоран Стевановић истакао је за “Глас” да се радује сарадњи и чињеници да је “Мајевица” препознала њихов град као перспективно мјесто за инвестирање.

- Драго нам је што ће Зворник бити центар производње пољопривредних машина у Српској и БиХ. Заједно са Владом РС учићемо све да фабрици из Бачке Паланке изађемо у сусрет максимално и да производња у нашем граду заживи - рекао је Стевановић.

Добар географски положај и близина Србије неке су од главних предности овог града на Дрини.

- Треба да искористимо наше бенефите јер смо на граници са Србијом. Имамо жељезничку станицу, гради се и брза цеста од Шапца до Лознице и до граничног прелаза Каракај. Бићемо на сат и по вожње до Београда и Новог Сада у скоријој будућности, ту ће бити и аутопут до Бијељине који је на 50 километара од Зворника, тако да морамо све то искористити и отворити нова радна мјеста - истакао је Стевановић.

Компанија “Мајевица” прије неколико дана промовисала је у Бачкој Паланци трактор “патриот 90” који је резултат двогодишњег рада инжењера ове фабрике. Произвођач наводи да је намијењен за обраду тешких земљишта, али и да савршено обавља послове површинске сјетве, прскање те међуредно култивисање.

Инвестиције

Зворник је, према ријечима градоначелника Зорана Стевановића, прави град за улагање и инвестиције.

- Један од нових инвеститора је и њемачка компанија “Пас” која производи дијелове за ауто-индустрију, а од августа ће запослити од 30 до 50 радника. План је да до половине идуће године има 300 радника - додао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана