“Електрокрајина” удуплала добит

Данијела Бајић
“Електрокрајина” удуплала добит

БАЊАЛУКА - Предузеће “Електрокрајина” Бањалука је у првом тромјесечју ове године остварило нето добит у износу од 4,56 милиона КМ, што је за 117 одсто више у односу на исти период прошле године.

Финансијски биланси предузећа за први квартал показују да су укупни приходи повећани за 3,4 одсто и износе 53,1 милион КМ, док су укупни расходи смањени за 1,5 одсто и износе 48,5 милиона КМ.

“Електрокрајина” је истовремено смањила краткорочна потраживања за 2,3 милиона КМ или 7,4 одсто, док су укупне обавезе умањене за 6,2 милиона КМ, односно 2,6 одсто у односу на крај прошле године.

У Управи “Електрокрајине” наводе да финансијски резултати у првом кварталу осликавају прве позитивне ефекте цијелог низа предузетих мјера у обимном и сложеном процесу реорганизације и реструктурирања предузећа.

Вршилац дужности директора овог предузећа Драган Чавић указао је на то да је “Електрокрајина” у протеклих годину и по дана прошла највеће реформске изазове од завршетка протеклог рата како би се успоставила потпуно нова организација.

Он је напоменуо да су “Електрокрајина” и остала електродистрибутивна предузећа у Републици Српској од 1. априла ове године у потпуности престала са пословима снабдијевања купаца електричном енергијом и постала оператери дистрибутивног система (ОДС).

- Сада смо добили много ефикаснији и економичнији систем са вертикално интегрисаним управљањем, дупло мањим бројем руководилаца и директном контролом свих пословних процеса. Број запослених је од марта 2019. године до данас смањен скоро за трећину, са 1.908 на 1.295 радника - истакао је Чавић.

Додао је да је носилац нове организационе структуре технички кадар, док је администрација сведена на десет одсто учешћа.

Иако је оптимизација броја запослених реализована кроз исплату стимулативних отпремнина, уз значајан финансијски трошак предузећа, пуни ефекти тог процеса на финансијске билансе, навео је Чавић, биће видљиви у другој половини 2023. године.

 Мјере

“Електрокрајина” је, како је напоменуо Драган Чавић, тренутно у фази озбиљног реструктурирања укупних обавеза, што ће значајно побољшати ликвидност предузећа.

- Све мјере које предузимамо имају за циљ да “Електрокрајина” са новим статусом ОДС-а постане потпуно ликвидан систем који је у стању да одговори пословима дистрибуције електричне енергије за потребе тржишта, односно изградње и одржавања мреже и електроенергетских објеката - нагласио је Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана