Електрокрајина: Изграђено 200 километара нове мреже

Г.С.
Електрокрајина: Изграђено 200 километара нове мреже

БАЊАЛУКА - Предузеће "Електрокрајина" Бањалука је у досадашњем дијелу великог пројекта реконструкције електродистрибутивне мреже обезбиједила квалитетније снабдијевање струјом за више хиљада потрошача у шта је инвестирано 4,1 милион КМ.

У оквиру овог пројекта, започетог у августу прошле године, до сада је за потребе купаца постављено више од 4.200 нових бетонских стубова и развучено више од 200 километара проводника.

"Пројекат се одвија на подручју радних јединица Бањалука, Приједор, Козарска Дубица, Нови Град, Градишка, Лакташи, Србац, Прњавор, Мркоњић Град и Шипово, а ускоро ће почети и на подручју жЕлектродистрибуцијеж Челинац која дистрибутивно покрива и општине Котор Варош и Кнежево", саопштено је из "Електрокрајине".

Из ове фирме су навели да овај трогодишњи инвестициони циклус у другој фази подразумијева измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и уградњу бројила са даљинским очитавањем електричне енергије.

"Крајњи циљ пројекта укупне инвестиционе вриједности од готово 30 милиона КМ јесте обезбјеђење поузданије испоруке електричне енергије за више десетина хиљада потрошача, затим повећање ефикасности обрачуна и наплате, те значајно смањење дистрибутивних губитака предузећа", истичу у Управи "Електрокрајине".

Највеће електродистрибутивно предузеће у Републици Српској се истовремено налази у процесу потпуне реорганизације и прилагођавања радних процеса у складу са одредбама новог Закона о електричној енергији, у оквиру чега ће закључно са крајем ове године у потпуности престати са пословима снабдијевања купаца и постати један од оператора дистрибутивног система у Републици.

"жЕлектрокрајинаж је у досадашњем процесу реорганизације дјелатности већ остала без свих индустријских потрошача /437 купаца са високог и средњег напонског нивоа/, те више од 2.000 комерцијалних купаца са ниског напона /са годишњом потрошњом већом од 35 гигавата/, а чије снабдијевање је преузела Дирекција за снабдијевање жЕлектропривреде Српскеж у Требињу", навели су у "Електрокрајини".

Због неопходности прилагођавања новим условима рада приступило се изради нове систематизације и организације, приликом чега је предузеће добровољно, уз утврђене стимулативне отпремине, напустило 398 радника уз предвиђени наставак процеса и у предстојећем периоду да би се задражала оптимална структура и број радника.

Наведене околности губитка великих купаца и обезбјеђења средстава за исплату стимулативних отпремнина радника, уз отежане услове рада због пандемије вируса корона, утицале су да "Електрокрајина" прво полугодиште ове године заврши са губитком у износу од 5,5 милиона КМ, што је, ипак, знатно мање од планираног минуса од 13,3 милиона КМ.

"Побројани објективни фактори су довели до смањења укупних шестомјесечних прихода предузећа за 30,6 милиона КМ или 25,7 одсто у односу на исти период прошле године, што реално није било могуће у цијелости надокнадити на страни расхода иако су укупни трошкови смањени за 21,3 одсто, односно за 24 милиона КМ", наводе из "Електрокрајине".

Упркос свим изазовима, "Електрокрајина" је у протеклом полугодишту успјела смањити укупна потраживања за 7,7 милиона КМ, док су укупне обавезе умањене за два милиона КМ.

"Уз то, предузеће је у текућој години унаприједило кључне пословне параметре који се огледају у обезбјеђењу квалитетније испоруке електричне енергије, појачаном откривању неовлаштене потрошње, очувању високог нивоа наплате, те смањењу дистрибутивних губитака", навели су из овог предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана