Електрична возила и даље статистичка грешка

Милијана Латиновић
Електрична возила и даље статистичка грешка

БАЊАЛУКА - БиХ је за девет мјесеци ове године увезла 36 аутомобила на електрични погон, што је три пута више него лани, али је то, према ријечима упућених, и даље на нивоу статистичке грешке, а како би тих четвороточкаша на домаћим путевима било више, интензивиране су активности на укидању царинских стопа приликом увоза.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, од 36 електричних четвороточкаша који су увезени у овој години, најскупљи је “порше тајкан 4С”, за који је искеширано скоро 178.500 марака. БиХ је годину раније увезла укупно 12 аутомобила на струју, од којих је најскупљи био модел “тесла”, вриједан готово 101.500 марака. У УИО наводе да је у овој години у БиХ увезено и 245 хибрида, од којих је 190 нових, док је у прошлој години увезено 67 хибрида, међу којима су била 43 нова.

Уз високе цијене, изостанак стимулације приликом куповине тих врста возила био је основни разлог због којег су возачи у БиХ радије прибјегавали бензинцима и дизелашима. Иницијатива да се укину, односно смање царине на увоз електричних и хибридних возила годинама је била “заробљена” у ладицама институција. Прича је поново актуелизована захваљујући Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, које је израдило приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила до 31. децембра 2022. године.

- Намјера је да се царинска стопа на увоз у БиХ новопроизведених аутомобила, који немају преференцијални статус робе из земаља са којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини, смањи са досадашњих 15 на пет одсто за хибридна возила, те са пет одсто на нула на аутомобиле на електрични погон - навели су у Министарству спољне трговине и економских односа. Примјеном повољније царинске стопе стимулисао би се увоз ове врсте аутомобила, од чега би БиХ имала корист како са аспекта смањења загађења ваздуха и заштите животне средине, тако и са аспекта подизања степена безбједности саобраћаја.

У ресорном министарству су појаснили да ће ова одлука допринијети изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је укидање царине на електрична и смањење царине на хибридна возила још један вид подршке како би се таква возила више увозила.

- На тај начин и ми бисмо пратили европске и трендове земаља у окружењу. Иако је увоз у овој години повећан, то је и даље на нивоу статистичке грешке. Управо из тог разлога треба поздравити иницијативу за укидање царина како би тај увоз био озбиљнији - истакао је Ћорић, додавши да треба водити рачуна о неопходној инфраструктури, броју пунионица, те потрошњи електричне енергије, јер су све то предуслови да би увоз електричних четвороточкаша био повећан.

Ауто-индустрија у проблемима

Перо Ћорић је нагласио да се ауто-индустрија суочава са озбиљним проблемима, те да је генерално производња аутомобила у паду.

- Једино што сада има продукцију су електрични аутомобили. За очекивати је да, уколико царина буде укинута, идуће године увоз буде већи - поручио је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана