“Експлодирала” потражња за бициклима

Милијана Латиновић
“Експлодирала” потражња за бициклима

БАЊАЛУКА - Потражња за бициклима скочила је у јеку пандемије вируса корона, што потврђује и податак да је за седам мјесеци ове године БиХ увезла бицикала у вриједности од 7,3 милиона марака, што је за 2,4 милиона више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, за седам мјесеци прошле године у БиХ је увезено бицикала у вриједности од 4,9 милиона марака.

- Бицикли су заиста једна од ријетких врста робе чија је вриједност увоза знатно порасла - истакли су у УИО.

У УИО наводе да је највише бицикала увезено из Србије, у вриједности од 2,37 милиона марака, док је на другом мјесту Кина, из које су стигли бицикли у вриједности од 2,18 милиона КМ. Осим тога, на домаће тржиште стигли су и двоточкаши из Бугарске и Њемачке.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже за “Глас Српске” да је било за очекивати да ће потражња за бициклима “експлодирати”, а тиме и увоз тог превозног средства, с обзиром на то да од марта становници Српске и БиХ морају да воде рачуна о физичкој дистанци и свим осталим мјерама предузетим ради спречавања ширења короне.

- У јавном градском превозу грађани су принуђени да на малом затвореном простору бораве са више људи, од којих многи не носе заштитне маске. За разлику од тога, бициклиста је увијек на дистанци од осталих учесника у саобраћају, самим тим у доброј мјери сигуран од “ковида 19”, због чега је у цијелој Европи, па тако и код нас, бум када је ријеч о набавци и коришћењу бицикала - истакао је Радовић и додао да је у Кини пет пута порасла продаја бицикала, док је у европским земљама тај број удвостручен.

Радовић каже да су евидентне мање гужве у саобраћају у мјестима гдје су бицикли замијенили аутомобиле, а и загађење животне средине је сведено на минимум.

- Повољне трендове повећања увоза и употребе бицикала требало би да прати и изградња стаза за бициклисте, а то нама недостаје. Општине би требало да у буџетима планирају новац за те намјене како би пратиле трендове које је наметнула корона - нагласио је Радовић.

Предсједник бијељинског Удружења потрошача “Звоно” Јован Василић истиче да је евидентно да све више Сембераца вози бицикл.

- Осим нових, становници Семберије радо пазаре и половне, али веома очуване бицикле из иностранства, које успијевају да купе по нешто повољнијим цијенама - рекао је Василић, нагласивши да пуне руке посла имају и сервисери бицикала који преправљају половне двоточкаше.

Произвођачи

Да је потражња за бициклима порасла у цијелом свијету потврђују подаци највећих произвођача ових двоточкаша. Један од највећих аустријских произвођача бицикала, компанија “КТМ”, умјесто 800, у јеку пандемије производи 1.000, а ускоро планирају да дневну производњу повећају на 1.200 бицикала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана