Економски и пословни форум од 26. до 28. априла на Јахорини

Срна
Економски и пословни форум од 26. до 28. априла на Јахорини

ЈАХОРИНА - Конференција "Јахорина економски форум" и "Јахорина пословни форум" биће организоване од 26. до 28. априла на овој олимпијској планини, а очекује се више од 700 учесника, саопштили су данас организатори.

Конференцију организује Удружење економиста "Економски форум" из Бањалуке са партнерима Привредном комором Војводине, Економским институтом Београд и Економским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

"Јахорина економски форум" одржаће се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, Владе Српске и Савјета министара.

Предсједник Удружења економиста "Економски форум" и организационог одбора "Јахорина економског форума" Горан Рачић рекао је да ће тема форума бити "Регионалне интеграције и БиХ - Берлински процес и/или Отворени Балкан".

Рајић је на конференцији за новинаре на Јахорини поводом предстојећег форума навео да им је циљ да отворе квалитетну, конструктивну и стручну расправу свих актера у БиХ, како би дошли до одређених закључака.

Осим централног панела, теме форума биће један регион-једно тржиште, питање пољопривреде и примјена дигиталних алата, инфлација као највећа пријетња по економију.

Рачић каже да ће теме бити и паметни градови, тржиште некретнина, енергетска транзиција, креативни сектор-индустрија будућности, изградња инфраструктуре, зелена транзиција, жене-лидерке Балкана, спорт као најјачи бренд региона, регионални инвеститори и разговор са предсједником Српске.

Он додаје да ће међу учесницима бити најкомпетентнији људи из региона који се баве овим темама.

Рачић је навео да Удружење економиста по први пут форум организује уз партнерство Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те да ће први пут имати запажену медијску подршку Радио-телевизије Војводина и Тањуга, поред медијских покровитеља из Републике Српске, јавних сервиса и приватних телевизијских и писаних медија.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого изразио је задовољство што су заједно са Удружењем економиста "Економски форум" и другим партнерима наишли заједнички интерес да споје "под исти кров једну друштвено-стручну са једном научном конференцијом".

Он додаје да ће то бити на добробит свих и да ће учесници са оба форума моћи да дискутују у свим панелима и да чују излагања научних радова.

Ђого додаје да ова високошколска установа организује 12. научну конференцију "Јахорина пословни форум", на којој је учешће пријавило 120 аутора из осам земаља о теми "Туризам у функцији развоја домаћег, пољопривредног прехрамбеног сектора".

Он каже да је та тема битна за људе у Источном Сарајеву, будући да је Јахорина посљедњих година постала озбиљна туристичка дестинација, па често то доводи по раста потрошње и увоза, а не толико потрошње из домаћих ресурса.

Ђого наводи да је конференција један вид синергије са Удружењем економиста "Економским форум".

Предсједник програмског одбора Александар Љубоја рекао је да настављају традицију организовања "Јахорина економског форума" по шести пут, те изразио задовољство што заједно са колегама са Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву организују конференције чији ће се резултати рада и синергија видјети у будућности.

Љубоја наглашава да ће на конференцији бити 14 панела који ће бити претворени у јавну дебату, како би се исказали сви проблеми, да се покушају наћи рјешења те да се дође до битних закључака.

"Јахорина економски форум" представља једну од најугледнијих регионалних манифестација на којој се долази до релевантних закључака како побољшати јавне политике, економију и квалитет живота грађана БиХ и региона.

Научна међународна конференција "Јахорински пословни форум" окупља велики број туризмолога, научних радника, представнике академске заједнице, јавног сектора, привреднике из земље и региона који заједничком дискусијом дефинишу конкретне приједлоге примјењиве у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана