Џем и сок погурали потрошњу шећера

Милијана Латиновић
Џем и сок погурали потрошњу шећера

БАЊАЛУКА - На полицама маркета у Српској шећера има довољно, па иако је цијена те намирнице у протеклом периоду порасла и до 35 одсто, поједини трговци кажу да је потрошња повећана јер су приспјеле јагоде и трешње и домаћице увелико припремају сокове и џемове.

 

Док су у сусједној Србији протеклих дана рафови на којима иначе купци могу пронаћи шећер у паковањима од килограм празни, у Српској несташице нема. Влада Србије је с циљем заштите тржишта ограничила  малопродајну цијену кристал шећера за сва паковања на цијену од 89,99 динара по килограму.

Власник трговачког ланца “Фрукта трејд” из Дервенте Душко Рељић рекао је за “Глас Српске” да цијене константно расту.

- Трговачке марже код нас су константно исте и најниже у Европи, а то што се покушава у јавности представити да ми трговци дижемо цијену није тачно. Када нам дође роба по новој цијени и ми стављамо нову. Шећера има довољно, а примјетно сезонско повећање продаје шећера је зато што је ово вријеме јагода и трешања, припремају се слаткиши, сокови и зато се узима више - рекао је Рељић. Додао је да шећер набављају из Бразила, Хрватске и Србије те да нема потешкоћа у ланцима снабдијевања.

Да је снабдијевање шећером уредно потврђују и у “АС” маркетима.

- Прилагођавамо набавке и пратимо промјене на тржишту. Оно што је другачије јесте да сада све основне животне намирнице, па тако и шећер морамо платити унапријед па тек онда стиже роба, што раније није био случај. Чека се неколико дана, али нема никаквих проблема - рекли су у “АС” маркету. Додали су да је од марта до данас шећер поскупио између 20 и 25 процената.

Менаџер за односе са јавношћу трговачког ланца “Тропик” и “Мој маркет” Александра Марковић казала је да су њихови маркети добро снабдјевени  шећером те да је стање на залихама уредно.

- Нисмо примијетили знатно повећану потражњу за овом намирницом, а испоруке од стране добављача су уредне и за сада немамо најављених ометања у ланцу снабдијевања - рекла је Марковићева.

У фабрици “Свислајон” Требиње кажу да се, с обзиром на то да послују на простору четири земље, сировина обезбјеђује за све фабрике на полугодишњем или кварталном нивоу.

- Имамо информације да ће цијена шећера расти до краја године и да ће тржиште бити нестабилно у смислу набавке. Са друге стране у овом тренутку имамо довољно шећера, обезбијеђене су количине и за трећи квартал, а за даље ћемо видјети. Промјене се дешавају на дневном нивоу - рекли су у тој фабрици и додали да је до сада шећер поскупио за 35 одсто.

Нагласили су да су ову кризу наслућивали још у мају прошле године.

- Трудили смо се докле смо могли да не подижемо цијену својих производа. Цијену не дижу трговци него монополисти који имају сировину - додали су у требињском “Свислајону”.

Размјена

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у прва четири мјесеца ове године БиХ је увезла шећер и производе од шећера у вриједности од скоро 52 милиона марака, највише из Хрватске, Србије и Турске. У истом периоду БиХ је извезла шећер и производе од шећера у вриједности нешто више од пет милиона марака, највише у Македонију, Хрватску и Словенију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана