Дуплим подстицајима маме велике инвеститоре

Анита Јанковић Речевић
Дуплим подстицајима маме велике инвеститоре

БАЊАЛУКА - Износ подстицаја за директна улагања у привреди ове године биће дупло већи у односу на лани, а олабављени су и критеријуми за добијање средства, све са циљем, кажу стручњаци, да се привуку велики инвеститори који ће били локомотива развоја микро и малих предузећа у Српској.

Уредба о поступку додјеле подстицаја за директна улагања од посебног значаја која је донесена почетком септембра прошле године претрпјела је одређене измјене прошли мјесец захваљујући којима су унапређени услови за додјелу средстава.

У Министарству привреде и предузетништва РС кажу да су износи подстицаја за улагања у материјална средства повећани са досадашњих "до 15 одсто" на нових "до 30 одсто" због значаја ове врсте инвеститора за технолошки и развој образовања те уопште унапређење конкурентности привреде.

- Одредба која се односила на критеријум - утицај инвестиције на плате новозапослених радника измијењена је на начин да се плата радника на нивоу привредног субјекта у свакој години његовог рада сада не мора планирати у износу који је већи за најмање 15 одсто у односу на просјечну плату, већ је довољно да је она планирана минимално у висини просјечне плате на нивоу Републике. На овај начин олакшано је испуњење овог критеријума за подносиоца пријаве - рекли су у ресорном министарству.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за "Глас Српске" да је циљ довођење инвестиција које ће имати већу додатну вриједност, већи степен технологија на којима ће радити квалификованија радна снага.

- Циљ је да значајније буду подржани велики инвеститори, баш као у сусједној Србији, да добијемо квалитетније пројекте, а не искључиво оне које смо имали до сада и који су почивали на нискоакумулативним и мањим профитабилним предузећима. Да добијемо инвестиције које би биле локомотива развоја средњих, микро и малих и средњих предузећа у Српској, јер ће засигурно бити дио ланца снабдијевања тих привредних субјеката - рекао је Ћорић.

Он је истакао да се измјенама желе осигурати и инвестиције које ће требати више знања, што би како каже, требало натјерати и образовне институције да такве фирме и производне процесе прате са квалитетном радном снагом.

- Да из средњих школа и са факултета излази кадар који може пратити те технологије, јер се подстицаји односе на улагања у нову, савремену опрему, и машине - нагласио је Ћорић.

Он је истакао да је око 200 предузећа лани на име подстицаја за подизање технолошког развоја добило укупно седам милиона КМ.

- Ове године на располагању ће бити око 14 милиона марака, а износ добијених средстава по предузећу зависиће од броја пријављених инвеститора, од тога колико је привредних субјеката одлучило да улаже у нове технологије. Ово вријеме неизвјесности, инфлације, смањења наруџби у појединим гранама сигурно ће утицати на то да тај број не буде на нивоу оног који се очекује - истакао је Ћорић.

Комисија

У Министарству привреде и предузетништва РС кажу да је новом уредбом измијењен и састав и начин рада Комисије за додјелу подстицаја.

- Комисија ће бити именована појединачно за сваку поднесену пријаву, састојаће се од пет чланова, чији ће састав зависити од привредне дјелатности и области у коју ће привредни субјекат улагати, односно у којој се реализује пројекат - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана