Дубок јаз између плата

Марина Чигоја
Дубок јаз између плата

Бањалука - У Републици Српској постоји дубок јаз између плата у привреди и јавној управи, због чега императив у будућности мора бити политика која ће резултовати растом зарада у производним дјелатностима, наводи се у најновијој анализи Удружења економиста РС SWOT.

Просјечна нето плата у РС у прошлој години износила је 825 марака и била је реално већа за 3,3 у односу на годину раније.

Реални раст нето плате забиљежен је у 15 од укупно 19 области, а зараде су највише расле у области информација и комуникација и то за осам одсто, а знатан раст остварен је и у јавној управи, одбрани и обавезном социјалном осигурању за 6,7 одсто. Највећи пад имали су запослени у осталим услужним дјелатностима и то за чак 12 одсто у односу на 2013. годину.

У SWOT-у истичу да апсолутни показатељи додатно свједоче о јазу између остварених зарада у производним у односу на услужне дјелатности и администрацију.

- У апсолутном износу најмање разлога за задовољство лани су имали запослени у грађевинарству, који су у просјеку зарађивали свега 531 КМ. У нимало повољнијој ситуацији нису биле ни њихове колеге из прерађивачке индустрије, које су у просјеку зарађивали 601 КМ мјесечно - наводи се у анализи.

Додаје се да су, за разлику од њих, разлога за задовољство имали запослени у области финансијске дјелатности и осигурања са просјечном платом од 1.268 марака.

- Ништа мање задовољни нису ни они који за живот зарађују у области информација и комуникација, гдје је просјечна плата била 1.182 КМ, јавне управе са зарадом од 1.083 и здравствене заштите и социјалног рада, гдје је просјечна плата била 1.045 КМ - истиче се у анализи.

Наглашава се да проблеми производних грана могу бити превазиђени само кроз процес реструктурисања, који ће нужно пратити раст инвестиција. У супротном, како наводе у SWOT-у, постоји опасност од задужености и презадужености.

Тржиште рада

У анализи SWOT-а истиче се да су протеклу годину, када су у питању реформе тржишта рада, обиљежиле стидљиве најаве доношења новог закона о раду.

- Реформама које се непосредно односе на тржиште рада се приступа парцијално. До сада нисмо чули са аргументованим образложењима које институте у радном законодавству треба мијењати. Година пред нама ће бити изузетно важна у контексту реформи на тржишту рада, која ће поставити основу за дефинисање улога свих институција које би требало да буду у функцији смањења незапослености - наводи се у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана