Дрвопрерађивачи у Српској оптимистично ушли у нову сезону: Добар старт обећава

Милијана Латиновић
Дрвопрерађивачи у Српској оптимистично ушли у нову сезону: Добар старт обећава

БАЊАЛУКА - За дрвопрерађиваче у Републици Српској ова пословна година је солидно почела, а уколико успију одржати садашњи тренд могу очекивати и раст производње, посебно у сектору намјештаја који је и најпрофитабилнији у тој области.

Иако је пандемија вируса корона стала на пут привредницима, сектор дрвопрераде успио је у другом полугодишту прошле године да исплива из кризе и достигне резултат који су имали и на крају 2019. године.

Све то охрабрило је дрвопрерађиваче да лакше уплове у нове послове у овој години, а добар старт најављује да би већ на крају ове године резултати могли бити и бољи него прије почетка пандемије.

Потврђује то и секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник нагласивши да су домаћи дрвопрерађивачи, упркос свјетским процјенама да се раст може очекивати тек 2022. године, већ надомак тог циља.

- Упркос бројним поремећајима на тржишту успјела се одржати потражња и зато је резултат био добар на крају прошле године.  У сектору шумарства забиљежен је раст од 2,4 одсто, док је у сектору прераде дрвета раст био око два одсто. С обзиром на све то оптимистични смо да ће тај тренд бити настављен - рекао је Шиник.

Разлога за оптимизам, додао је, свакако даје вакцина против вируса корона која би требало да донесе стабилизацију епидемиолошке ситуације.

- За сада је ниво тражње добар и надамо се да ће бити још бољи како вријеме буде одмицало. Посебно је значајно да се ситуација стабилизује у Италији, Њемачкој и Аустрији, јер то су за наше произвођаче најважнија тржишта - нагласио је Шиник.

Добрим резултатима надају се и у предузећу “Дрвопродекс” из Бањалуке.

- У ова два мјесеца имамо више наруџби него на почетку прошле године, што даје разлог за оптимизам да се све враћа у нормалу и да су пред нама добри резултати - рекао је директор ове фирме Дарко Партало.

Додао је да је најважније да су успјели сачувати раднике, пословне партнере и да поново могу наставити да раде пуним капацитетом.

Партало, који је и предсједник Удружења дрвопрерађивача РС, каже да је пред дрвопрерађивачима сигурно успјешнија година од претходне те да разлога за оптимизам имају и они који су ослоњени на сектор грађевинарства који се доста брзо опоравља.

Центар за истраживање

Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији отворен је у петак у Градишци с циљем стварања услова за унапређење пословања дрвопрерађивачких компанија на подручју тог града, али и из Српца, Лакташа и Козарске Дубице. На овај начин стварају се услови да Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији запосли младе који ће креирати нове производе за предузећа из ове области, а прототипи тих модела производа биће израђивани у сарадњи са Техничком школом и предузећем “Бор” из Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана