Дрвни сектор стао на ноге

Данијела Бајић
Дрвни сектор стао на ноге

БАЊАЛУКА - Дрвопрерађивачи у Републици Српској успјели су да, упркос проблемима које је проузроковао “ковид 19”, забиљеже задовољавајуће резултате за осам мјесеци ове године.

За осам мјесеци ове године из Српске, према подацима Привредне коморе РС, извезен је намјештај и други производи од дрвета у вриједности од око 330 милиона КМ, што је 6,5 одсто мање у односу на исти период лани, док је увоз у том периоду износио 72,8 милиона КМ. Тиме је остварен суфицит у спољнотрговинској размјени од 256,7 милиона КМ.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да је ситуација много боља него што су очекивали.

- Резултат у спољнотрговинској размјени у августу ове године био је бољи за 11 одсто у односу на исти период прошле године. Уколико у наредном периоду не буде неких непредвиђених ситуација, овим темпом бисмо могли да “спасимо” годину, јер смо велике подбачаје имали у априлу и мају - казао је Шиник и додао да су се на срећу овдашњих произвођача одржала битна тржишта, као што су Њемачка, Хрватска, Италија и Аустрија.  

Комерцијални директор бијељинске фирме “Мега дрво” Соња Гаврић истакла је да ова година с обзиром на околности није била лоша, те да су губитке из марта и априла успјели надокнадити већ наредних мјесеци, када су наруџбе кренуле да стижу са свих страна.

- Због обима посла прије неколико дана смо морали да запослимо још 20 радника. Љети обично буде затишје, међутим ове године посла и те како има. Да ли је разлог гашење производње у другим земљама или то што су многи умјесто љетовања новац одлучили улагати у опремање куће, нисам сигурна - казала је  Гаврић и додала да су на онлајн сједници Одбора Асоцијације дрвне индустрије и шумарства Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ сви изнијели своју забринутост за наредни период у случају да се погорша епидемиолошка ситуација.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ истакнуто је да је извоз дрвног сектора БиХ за осам мјесеци ове године износио око 810,7 милиона КМ и мањи је за 8,4 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз износио око 235,9 милиона КМ и мањи је за 29,7 одсто него у осам мјесеци лани.

- На сједници је констатовано да су све групе производа имале мањи извоз, осим грађевинске столарије и монтажних дрвених кућа које су оствариле повећан извоз, те да су у осам мјесеци ове, у односу на исти период прошле године, све групе производа оствариле мањи увоз - навели су из СТК.

Посљедице

Разматрајући негативне посљедице пандемије вируса корона на пословање компанија дрвног сектора у БиХ, чланови Одбора Асоцијације дрвне индустрије и шумарства СТК БиХ су истакли да су фирме углавном сачувале раднике, да имају наруџбе за наредна два до три мјесеца, али да постоји велика неизвјесност и несигурност за пласман у наредном периоду.

- И поред тога што је дрвна индустрија суфицитарна грана привреде, произвођачи немају никакву институционалну подршку. Доприноси на плате су јако високи, мјере за ублажавање посљедица пандемије су биле симболичне или никакве, тако да је за очекивати да ће се компаније све теже носити с проблемима, ако органи власти на свим нивоима у БиХ не схвате озбиљност ситуације и потребу брзог дјеловања - закључено је на сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана