Други дан СЕТ-а: За ниску цијену струје потребно инвестирати у обновљиве изворе енергије

Ведрана Кулага Симић
Лука Петровић
Foto: СЕТ | Лука Петровић

ТРЕБИЊЕ - Цијена струје у Републици Српској остаје најнижа у Европи, али да би се то одржало, због долазећег поскупљења, потребно је додатно уредити систем и инвестирати у обновљиве изворе енергије.

Те и друге ставове у вези са кретањима на тржиштима електричне енергије изнијели су представници надлежних институција и стручњаци током другог дана Самита енергетике Требиње 2023. под слоганом “Енергетска стабилност западног Балкана”.

Енергетика и коришћење обновљивих извора енергије - сунца, воде и вјетра је један од стратешких циљева Српске која, према ријечима њених надлежних, има уговорене вриједне пројекте у овој области те у знатној мјери и усклађено законодавство са ЕУ.

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић је нагласио да су на овогодишњем Самиту отворене важне теме у енергетском сектору, али и да се искристализовало да је давање начелне сагласности за прикључак на обновљиве изворе енергије проблем јер нема довољне контроле.

- Људе увлачимо у инвестиције, а на крају неће моћи да се прикључе на електропреносни систем. То је један од најважнијих проблема и мораћемо се озбиљно тиме позабавити јер може доћи и до тужбених спорова - поручио је Петровић.

Указујући на захтјеве Енергетске заједнице, нагласио је да су растући еколошки захтјеви веома скупи, те ће и они повећати цијену одржавања стабилног киловат сата из термоелектрана.

- Вјерујем да ће се цијена повећавати. То повећавање, плус такса за емисију угљен-диоксида која ће се овдје зарачувати од 2026. довешће до тога да ће цијена струје из термоелектрана бити драстично већа. Морамо да размишљамо о томе колико ће се повећавати цијена електричне енергије из термоелектрана. Шта ако буде 150 евра кад се обрачуна емисија угљен-диоксида, а привреди продајете по 65, односно домаћинствима по 28 евра? То једино можемо да амортизујемо започетим инвестицијама, а то су соларне, вјетро и хидроелектране које имају и данас, иако је дошло до поремећаја на тржишту, ниске цијене производње. Миксом тих јефтиних енергија и скупе термоелектричне ублажићемо повећање цијене које ће се изазвати обрачуном емисије угљен-диоксида - рекао је Петровић.

Извршни директор за јавно снабдијевање у „Електропривреди Републике Српске” Зоран Вуковић је поручио да развијају нове капацитете, односно инвестирају у нове објекте и обновљиве изворе енергије, на шта приморавају и из европске Енергетске заједнице.

- Република Српска, али и БиХ су се опредјелиле да у идућем периоду инвестирају само у обновљиве изворе енергије. Нећемо наше термоелектране искључити из погона, ревитализоваћемо их и тако им продужити вијек трајања колико можемо због сигурности снадбијевања потрошача. С новим инвестицијама можемо очекивати додатне значајне гигават сате и то даје додатну сигурност и снадбијевање по најповољнијим цијенама. И ове садашње цијене су најповољније - истакао је Вуковић.

Руководилац сектора за тржиште „Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босне” у Мостару Ервин Леко је рекао да је стало дивљање цијена, али и скренуо пажњу на чињеницу да треба доста радити на преносној мрежи како би одговорили на изазове и потребе.

- Треба улагати у нове објекте, али прво у преносне па онда у производне – поручио је Леко.

У рад самита су укључени сви релевантни представници енергетског сектора у региону, водећи људи домаћих компанија и институција које обликују индустрију, пословни лидери, креатори енергетских политика те врхунски домаћи и међународни стручњаци из области енергетике.

Митровић: Самит ствара перспективе за снажнији привредни развој

Самит енергетске будућности “СЕТ Требиње 2023” представља велику шансу за побољшање свеукупног привредног амбијента у Републици Српској и ствара перспективе за још снажнији привредни развој, изјавио је данас министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић.

-Самит је доказ да су многи страни стручњаци из области енергетике и инвеститори препознали развојне и привредне потенцијале Републике Српске, што нама у извршној власти даје обавезу да што брже и квалитетније дјелујемо са циљем привлачења страних инвеститора и подршке домаћим привредницима - рекао је Митровић који учествује на СЕТ-у.

Говорећи о значају оваквих скупова у Српској, министар је истакао да је СЕТ својеврсна манифестација гдје се на једном мјесту могу срести људи из свијета енергетике, науке, привреде и политике која, како каже, мора да прати све визије које проистичу са овог мјеста.

Митровић је рекао новинарима да са оптимизмом гледа на даљи развој привреде у Српској.

-Недавно смо добили потврду и од иностраних званичника да је Република Српска једна од најповољнијих малих регија у Европи у категорији за стратегију привлачења страних улагања, што је најбоља потврда да имамо визију за перспективнији привредни амбијент - нагласио је министар привреде Српске.

Према ријечима Митровића, СЕТ је један од доказа да и људи из сусједних земаља виде у Републици Српској поузданог партнера.

Закључци

Организатори СЕТ-а су МХ “Електропривреда Републике Српске”, град Требиње и СЕТ доо “ Требиње”, а под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Владе Српске. Овогодишњи самит окупио је више од 700 учесника, а директор СЕТ-а Александар Бранковић је поручио да одзив показује у шта је самит израстао за четири године одржавања. Завршна конференција и овогодишњи закључци најављени су за сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана