Друга шанса чупа фирме из кризе

Јелена Станић
Друга шанса чупа фирме из кризе

БАЊАЛУКА - Многа предузећа у Српској са проблемима у пословању подршку и савјете да лакше преброде кризу, која у пандемији вируса корона већину није заобишла, пронашла су кроз програм развијен у оквиру међународног пројекта који спроводи Развојна агенција РС.

Фирме су се прошле године суочиле са губитком клијената када је пандемија немали број предузетника приморала да ставе катанце на врата, те су помоћ потражили у пројекту “Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање 'друге шансе' предузетницима у дунавској регији”.

Директор Развојне агенције РС Маринко Ђукић казао је да је потреба за оваквим видом подршке изузетно велика, нарочито у тренутку када су привредници широм свијета суочени са посљедицама пандемије.

- Ријеч је о прилагођеном систему подршке који помаже предузетницима да спријече кризу, створе могућности за поновно покретање пословних активности, те да их информише о алтернативним изворима финансирања - казао је Ђукић.

Подршка у оквиру овог пројекта обухватила је обуку и менторство, који су спровођени од фебруара 2020. године до априла ове године, а које је прошло више од 45 учесника. Међу њима су били предузетници почетници и они са потешкоћама у раду, предузетници који желе да поново покрену посао након неуспјеха, представници институција за подршку предузетницима, као и доносиоци одлука.

Власник фирме “Resolution design studuio” у Бањалуци Драган Зељковић један је учесника пројекта, а како је казао, на овај корак се одлучио јер су му многи клијенти отказали сарадњу због пандемије.

- Фирму сам отворио у јуну 2019. године, а већ почетком наредне сам наишао на озбиљне проблеме. Зато сам се у фебруару прошле године пријавио за учешће у пројекту - казао је Зељковић.

Највећи проблем, додао је он, представљало му је уговарање послова и реализација наплате.

- Захваљујући програму добио сам добре савјете како да успјешније уговарам посао и како да преговарам са клијентима. Такође, што ми је веома важно, добио сам и списак фирми које имају тенденцију ширења на европско тржиште и којима требају моје услуге. Сигуран сам да ће ми ово све помоћи да пронађем нове клијенте - појаснио је Зељковић.

У Развојној агенцији РС казали су да овај пројекат суфинансира ЕУ из средстава ЕРДФ-а, ИПА и ЕНИ фондова у оквиру Дунавског транснационалног програма.

Развој програма

Маринко Ђукић је казао да ће Развојна агенција РС, заједно са партнерима у пројекту, до краја године радити на развоју програма подршке за предузетнике чије је пословање погођено пандемијом вируса корона.

- Планирано је да и након завршетка пројекта буде настављено пружање оваквог вида подршке - додао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана