Друга пословна конференција АПИФ-а: Информација моћ у планирању и развоју

Анита Јанковић Речевић
Друга пословна конференција АПИФ-а: Информација моћ у планирању и развоју

БАЊАЛУКА - Подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) представљају кључни основ за израду стратешких и планских докумената, али и за доношење квалитетних пословних одлука приведе, републичких институција, разних организација и локалних заједница.

О предностима коришћења тих података у раду, али и пословним резултатима домаће привреде, јавност у Српској детаљније ће бити упозната на другој Пословној конференцији - АПИФ 2023, која ће бити одржана у уторак у Банском двору у Бањалуци.

Руководилац службе продаје у АПИФ-у Владимир Благојевић каже да су позитивне реакције које је изазвала прва Пословна конференција одржана лани биле знак да и ове године одрже такав догађај, превасходно јер је потврдила важност ове институције у друштвено-економском систему Српске.

Домаћа јавност, према његовим ријечима, у претходном периоду није била довољно упозната са значајем података АПИФ-а, а један од основних циљева конференције је управо тај да привреда, институције, локалне самоуправе и разне организације спознају важност тих информација да би њихова примјена била што шира и на располагању далеко већем броју клијената.

- Примјена података којима АПИФ располаже водећи 11 различитих регистара је изузетно широка, поготово када је ријеч о креирању развојних докумената. Први панел на конференцији биће посвећен управо важности коришћења тих података из различитих углова. Желимо да потенцијалним клијентима кроз добре примјере праксе појединих локалних заједница, банака, предузећа који су вишегодишњи корисници података АПИФ-а, приближимо бенефите које тиме остварују - појаснио је Благојевић и додао да је овај догађај прилика и да АПИФ, ослушкујући потребе клијената, унаприједи свој рад у будућности.

На другом панелу премијерно ће бити представљени резултати пословања привреде Српске у 2022. години, добијени на основу предатих и обрађених финансијских извјештаја привредних субјеката.

- Анализа пословања привреде ове године биће комплетнија у односу на ранији период, јер имамо већи број предатих завршних рачуна, због раста броја новооснованих предузећа лани, али и додатних контрола Пореске управе РС које су натјерале субјекте да изврше своју законску обавезу и предају извјештаје, што ранијих година нису чинили - појаснио је Благојевић наводећи да ће на конференцији бити говора и о изазовима који ове године очекују пословну заједницу те пројекцијама пословања.

Додао је да ће догађај окупити око 200 учесника, односно највеће званичнике Српске, представнике сличних агенција из Србије и Сјеверне Македоније, банкаре, привреднике и представнике локалних заједница.

- Сви заинтересовани за учешће могу доћи, важно је само да се до петка пријаве АПИФ-у због ограниченог броја мјеста. Улаз је бесплатан - казао је Благојевић.

Централни регистар

Опредијељеност Владе РС и АПИФ-а јесте да ова институција у наредном периоду прерасте у централни регистар Републике Српске, кроз који ће бити обједињени сви други регистри, који се сада воде децентрализовано.

- То није једноставан и краткотрајан процес, треба створити бројне предуслове попут измјена низа законских рјешења. Директорица Централног регистра Сјеверне Македоније на конференцији ће нам пренијети њихова искуства и кораке који су пратили оснивање те његове предности - рекао је Владимир Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана