Домаћим производима предност на менију

Милијана Латиновић
Домаћим производима предност на менију

БАЊАЛУКА - Сервирање намирница домаћих произвођача у ресторанима јавних предузећа и установа дало би вјетар у леђа пољопривредницима из Српске који, осим неконтролисаног увоза који их притишће годинама, сада трпе губитке и због вируса корона.

Представници удружења која окупљају произвођаче воћа и поврћа, те узгајиваче стоке, поздравили су намјеру Владе Српске да дефинише обавезу коришћења домаћих намирница у ресторанима републичких предузећа и установа. Премијер РС Радован Вишковић рекао је да би било коректно да институције од републичког интереса, које имају ресторане, буду обавезне да користе намирнице домаћих произвођача, те да ће Влада инсистирати на обезбјеђивању потребних финансијских средстава на том плану.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже за “Глас Српске” да би реализацијом ове иницијативе воћари испливали из кризе.

- И јабуку која је ситнија, али једнако квалитетна могли бисмо пласирати у ресторане. Сигурно да би и њима било исплативије да од нас набаве квалитетне производе - рекао је Дојчиновић.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало рекао је да су повртари у тешкој ситуацији након што су ове године засијали више поврћа, а немају очекивану потражњу.

- Тржнице су на почетку епидемије биле затворене, а сада не раде у пуном капацитету. Између осталог, угоститељски објекти попут свадбених салона, који су били наши поуздани купци поврћа, такође не раде. Имамо вишак квалитетног поврћа које је сигурно боље, свјежије, здравије и јефтиније од оног из увоза. Поздрављамо намјере Владе да се помогне у откупу вишка производа - рекао је Мастало и додао да повртари и даље траже од Савјета министара БиХ заштиту домаће производње када је ријеч о нелојалној конкуренцији из иностранства.

Предсједник републичког Удружења узгајивача свиња Мишо Маљчић истакао је да на том плану могу много учинити и заједничке институције тако што би приоритет био на домаћој роби и производњи.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић истакао је да је Влада стимулисала становништво да ове године засади више него обично и да сада не може бити дозвољено да се увози воће и поврће, а да домаћа производња остане неутрошена.

- Учинићемо све да наше институције првенствено купују домаћу храну, јер не видимо смисла да наше болнице, студентски и ђачки домови купују храну из увоза, а да имамо довољне количине те хране коју производе наши произвођачи - рекао је Пашалић.

Иницијативу поздравља и директорица бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић нагласивши да у овој установи строго воде рачуна шта сервирају најмлађима.

- Подржавам куповину и потрошњу домаћих производа. Имамо одређене нормативе у предшколству и водимо рачуна о томе да нутритивни и калоријски захтјеви дјечијих оброка буду максимално испоштовани - рекла је Куртиновићева за “Глас Српске”.

Ограничења

Мишо Маљчић је рекао да је домаћу производњу потребно заштитити и увођењем ограничења у сезони.

 - Домаћи пољопривредни произвођачи покривају око 30 одсто домаћег тржишта, али се и за то тешко изборити због увоза. Све то урушава наш БДП, економску стабилност и опстанак људи у руралним крајевима - рекао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана