Домаћим купцима доступнији огрев

Милијана Латиновић
Домаћим купцима доступнији огрев

БАЊАЛУКА - Забрана извоза обловине, огревног дрвета и пелета из БиХ на 90 дана довешће до нормализације тржишта, подмирења домаћих потреба и пада цијене тих производа.

Сукоб у Украјини довео је до поремећаја на тржишту па се Европа окренула огреву из БиХ, а с обзиром на енормну потражњу и цијена је скочила. Домаћи произвођачи у Европи су продавали тону пелета и за 490 евра. То је утицало и на скок цијене на домаћем тржишту па је тона пелета достигла и 600 марака, што је дупло више него лани, а осим тога, почело је да мањка тог енергента у БиХ. Поскупљења пелета прате и цијене огревног дрвета па је палета достигла чак 230 марака, што је за 50 више у односу на раније године.

Да би стали у крај свим тим проблемима и обезбиједили довољно сировине и енергената за домаће прерађиваче и потрошаче, Савјет министара БиХ јуче је на ванредној телефонској сједници донио одлуку о забрани извоза обловине, огревног дрвета и пелета из БиХ.

Приједлог те одлуке почетком јуна ове године упутио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац. Он је истакао да је овом одлуком предвиђена привремена забрана извоза обловине, пелета и огревног дрвета до краја септембра, односно 90 дана.

Кошарац сматра да је неопходно смањити цијене огревног дрвета, пелета и обловине, а нада се и да ће предузећа у РС и ФБиХ, те надлежна ентитетска тијела, знати да искористе ову одлуку да би се утицало на произвођаче пелета да оборе цијене.- Ово је неподношљиво. Цијене пелета у БиХ не могу се мјерити са цијенама у западноевропским земљама. Пелет је поскупио 155 одсто у односу на прошлу годину, а извоз у првих пет мјесеци повећао се за 78 одсто у односу на исти период лани. Да није донесена ова одлука, ово би био удар на буџет грађана у БиХ - рекао је Кошарац и нагласио да одлука није донесена само би појединци обезбјеђивали профит за себе, док би остали сједили у хладним кућама и становима.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Српске Лазо Шиник рекао је “Гласу” да је ова одлука очекивана и оправдана.

- Вјероватно ће бити потребе да ова мјера буде продужена бар када је ријеч о извозу обловине и огревног дрвета. Све више домаћинстава је инсталирало котлове на пелет и прелази на ту врсту гријања и то треба имати у виду када је ријеч о снабдијевању, домаће тржиште мора бити приоритет - поручио је Шиник.

Менаџер фирме “Дрвосјеча” која послује и у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Тузли и Зеници Мухамед Хелаћ рекао је да ће у нередном периоду домаћи дрвопрерађивачи морати да се ослоне на домаће тржиште и пословање, али и да цијене прилагоде нашим стандардима.

- Забрана извоза изазваће ланчану реакцију, а то је да ће сви у ланцу снабдијевања дрвним сортиментима морати да спусте цијене својих производа. То свакако неће ићи преко ноћи и цијене сигурно никада више неће бити исте као лани, али ће бити снижене - поручио је Хелаћ.

Уговори

Лазо Шиник је истакао да су пелет и брикет увијек посматрани посебно, али да се забрана морала ставити и на пласман тих енергената, јер је дошло до дивљања цијена.

- Свјесни смо посљедица које могу имати произвођачи пелета и брикета који имају уговоре са инопартнерима, али вјерујем да ће они, кад стање на домаћем тржишту буде стабилизовано, наставити пословање са партнерима из иностранства - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана