Домаћи винари повећавају удио на тржишту

Милијана Латиновић
Домаћи винари повећавају удио на тржишту

Бањалука - Домаћи винари повећавају удио на тржишту БиХ, а осим раста производње, повећан је и број винарија и квалитет њихових производа.

Анализу винског тржишта БиХ у прошлој години обавила је аналитичка кућа “Еуромонитор”, која наводи да је број винара нагло порастао. Већа конкуренција међу произвођачима, наведено је у анализи, донијела је и раст квалитета вина.

- Потрошачи су постали образованији и спремни су да купују квалитетнија вина. То је посебно важно за мале независне произвођаче с ниским капацитетом производње, који стављају нагласак на квалитет. БиХ и Балкан у цјелини све више добијају репутацију у производњи вина. Традиција је да регионална и домаћа вина доминирају у продаји у БиХ, али у посљедњих десетак година забиљежен је помак са количине ка квалитету - наведено је у анализи.

Продаја вина у БиХ има солидан раст и оно је све популарније међу потрошачима алкохолних пића.

- Продаја вина биљежи највећи раст укупног волумена у периоду од 2012. до 2017. године. Овај тренд првенствено је посљедица континуираног развоја домаће и регионалне индустрије винарства, што је подстакло и едукацију домаћих потрошача и интересовање за виноградарство и културу испијања вина - наводи “Еуромонитор”.

Са наводима анализе сагласан је директор највеће и најстарије домаће винарије “Подруми Вукоје 1982” из Требиња Радован Вукоје, наводећи да у земљама региона расте винска култура, што имплицира и раст потрошње вина.

- У развијеним винским земљама обичај је да се у угоститељским објектима нуде првенствено домаћа вина, а свијест о томе се и код нас полако развија. Све више се нуде домаћа вина, која су завидног квалитета. Квалитет производа је основни адут на свим тржиштима и то потрошачи све више препознају - рекао је Вукоје и подсјетио да су “Подруми Вукоје” крајем фебруара проглашени за најбољу регионалну винарију у југоисточној Европи.

Власник винарије “Јунгић” из Челинца Жељко Јунгић истиче да удио домаћих вина на тржишту БиХ није значајније порастао и да су и даље водећи брендови вина произведена у региону.

  • У Српској нема значајнијег повећања броја винарија и све су то углавном мали произвођачи. Квалитет би требало да буде пресудан и произвођачима и потрошачима, али се све и даље врти око економских могућности. Нажалост, многи вина бирају на основу цијене, а не квалитета - рекао је Јунгић.

Водећи бренд

“Еуромонитор” наводи да је упркос повећању удјела домаћих винара водећи бренд на тржишту БиХ остао црногорски “вранац”, који производе “Плантаже - 13. јули”.

- Овај произвођач има снажну традицију која сеже у времена бивше Југославије - наведено је у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана