Домаће воће и поврће пуни тегле

Милијана Латиновић
Домаће воће и поврће пуни тегле

БАЊАЛУКА - Прерађивачи у Републици Српској скројили су за ову годину веће планове откупа сировине, а ако им временски услови буду ишли наруку и воће и поврће роди, неће бити потребе да тегле допуњавају сировином из увоза.

Уздајући се у плодну земљу Семберије и вриједне домаћине, тамошњи прерађивачи очекују да ће ова година бити далеко боља од претходне.

У предузећу “Спектар дринк” за “Глас Српске” кажу да у овој години планирају прерадити око 30 одсто више сировине у односу на лањски план.

- Окосницу прераде чини купус, а потом јабука, шљива, јагода и шипурак. Очекујемо да ће ова године бити боља од прошле - рекли су у том предузећу и додали да своје производе пласирају на домаћем, али и иностраном тржишту.

Наглашавају да су цијене сировине нешто више, те да ће сигурно доћи и до корекције цијена готових производа.

Пуне руке посла имају и у Прехрамбеној индустрији “Сава Семберија”, а директор тог предузећа Стево Филиповић рекао је да у овој години планирају прерадити 12.000 тона сировине за слатки и слани програм, што је повећање у односу на прошлу годину.

Филиповић је подсјетио да су у јануару потписани уговори са домаћим пољопривредницима и са Пољопривредним добром “Семберија” које је и ове године засијало грашак за потребе “Саве”.

Подсјетио је да је лани “Сава” откупила све количине по цијенама дефинисаним прије почетка пандемије.

- Откупили смо чак и све количине од домаћих пољопривредних произвођача који нису имали потписан уговор са нама. Око 90 одсто комплетног асортимана “Саве” заврши на најзахтјевнијим свјетским тржиштима - истакао је Филиповић.

У Удружењу воћара РС поздрављају намјере прерађивача да ове године откупе више сировине из домаћих воћњака и повртњака.

- Генерално, сматрам да ће сировине бити мање јер су касни мразеви нанијели штету, али је добро да се и оно што имамо откупљује, посебно што у прераду иде воће ниже класе, тако да је то добро за произвођаче јер продају буквално сав род - рекао је први воћар Српске Драгоја Дојчиновић.

Сезонци

Прерађивачи истичу да ће, у складу са најављеним повећањем обима посла, и ове године шансу пружити сезонским радницима.

- Сезонце ангажујемо по потреби, у зависности од тога како које врсте воћа и поврћа приспијевају за прераду. Углавном су то исти људи који годинама током сезоне раде код нас - рекли су у предузећу “Спектар дринк”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана