Домаћа пилетина ускоро и на шведским столовима

Милијана Латиновић
Домаћа пилетина ускоро и на шведским столовима

БАЊАЛУКА - Извоз пилећег меса из БиХ у Европску унију се захуктава, а након првих десет тона које су крајем септембра пласиране у Њемачку, крајем овог мјесеца камион са домаћом пилетином кренуће и у Шведску.

Рекао је то јуче за “Глас Српске” генерални директор компаније “Мади” из Тешња Маид Јабанџић.

Ова тешањска компанија прва је из БиХ пласирала пилеће месо на тржиште Европске уније. Борба за отварање тог тржишта трајала је три године, да би тек почетком ове године БиХ коначно добила зелено свјетло за извоз пилетине у ЕУ. Дозволу за пласман меса на тамошње тржиште добиле су компаније “Мади”, “Овако”, “Бровис” и “Аргета”.

- Први камион са око десет тона пилетине извезли смо 25. септембра у Њемачку, а до краја овог мјесеца требало би да крене пошиљка и за Шведску - рекао је Јабанџић, нагласивши да је ријеч о првим “пробним” количинама, те да се већи пласман пилећег меса на европско тржиште и први значајнији ефекти тога очекују у нередних неколико мјесеци.

Нагласио је да домаће произвођаче забрињава то што је поново одобрен увоз пилетине из Турске у БиХ.

- Много више меса долази из Турске на домаће тржиште него што ми успијевамо да пошаљемо у ЕУ и то тренутно представља озбиљан проблем, који гуши домаћу производњу - упозорио је Јабанџић и додао да “Мади” годишње произведе 14 милиона пилића.

Замјеник предсједавајућег Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ Предраг Миличић каже за “Глас Српске” да је јавност у БиХ након вијести о одобравању извоза у ЕУ очекивала знатно веће послове.

- Скроман извоз на почетку показује да домаће компаније веома опрезно прилазе овом новом и за њих великом изазову, а то је присуство на европском тржишту. То је доказ да једна мала економија мора направити те тешке прве кораке да би стала раме уз раме са високоразвијеним економијама - рекао је Миличић, који је и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара, која производи јаја.

Миличић је нагласио да је оптимиста и да вјерује да ће домаће компаније наћи своје мјесто на европском тржишту. Коментаришући увоз пилетине из Турске у БиХ каже да он никада није био забрањен, већ смањен.

- Иначе све је много лакше увести него извести из БиХ и ми само тражимо исте принципе за све и веће контроле. Тиме би пословни амбијент за домаће фирме био много повољнији - рекао је Миличић.

 

Декларација

 Предраг Миличић истиче да је нелојална конкуренција највећи проблем домаћим произвођачима.

- Сам увоз није толики проблем, колико злоупотреба увоза. Наиме на нашем тржишту се појављују производи који се увозе под једном декларацијом, а у крајњој продаји се нађу као нешто сасвим друго. Имали смо већ ситуације да месо које је намијењено индустрији, заврши на полицама маркета као свјежи програм - истакао је Миличић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана