Почео "Balkan Solar Summit" у Бањалуци, стигло 400 учесника из цијелог свијета

Милијана Латиновић
"Balkan Solar Summit"
Foto: Велибор Трипић | "Balkan Solar Summit"

БАЊАЛУКА - Бизнис конференција посвећена соларној индустрији и енергији "Balkan Solar Summit" почела је у Банском двору у Бањалуци.

Да ће град на Врбасу у ова два дана бити центар соларне индустрије у региону потврђује податак да је овај догађај окупио око 400 учесника са свих страна свијета.На конференцији ће бити ријечи и о трговању обновљивим изворима енергије и успостављању берзе електричне енергије.

Конференцију је отворио предсједник Српске Милорад Додик.

- Поред хране, енергетика је данас нешто најважније. Држава је спремна да чује приједлоге и учини све што је потребно да будемо лидер у овој области. Ако власт није та која подржава струку онда не идемо даље - рекао је Додик.

Генерални директор "Етмаха" и спонзор Балкан солар самита Синиша Максимовић рекао је постоје сектори обновљивих извора у пуном капацитету.

- Имамо законодавну и регулаторни систем. Развојна шанса која нам се пружа у наредном периоду је огромна и требамо је искористити - навео је Синиша Максимовић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић додао је да су потребни нови пројекти.

- Увјерен сам да је овај скуп прилика да разбије досадашња искуства, мишљења о вриједностима и важностима соларне енергије и потреби даљег развоја соларних пројеката на нашим просторима, али истовремено да разбије наше дилеме које се већ сада појављују у погледу развоја соларне енергије - истакао је Ђокић.

Конференција је организована под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, а у организацији Агенције "Минт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана